Zoeken

Marokko weigert normalisatie-overeenkomst met Israël te ondertekenen

24 december 2020 - 14:20 - Wereld

©

Marokko heeft geen normalisatieovereenkomst met Israël ondertekend zoals de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein wel hebben gedaan. De Israëlische krant Haaretz bracht dit nieuws naar buiten tijden het bezoek van de Israëlisch-Amerikaanse delegatie in Rabat.

Hoewel de normalisatie van de banden tussen Marokko en Israël wel onderdeel is geweest van de onderhandelingen die aan het begin van deze maand met de Amerikaanse president Donald Trump zijn gevoerd, maakt de overeenkomst geen deel uit van de Abraham-akkoorden. Dit is een bundel van overeenkomsten die is opgesteld door de Verenigde Staten en op 15 september officieel is ondertekend door de VAE en Bahrein. De overeenkomst die Rabat heeft ondertekend voorziet wel in het herstel van de officiële diplomatieke banden tussen Marokko en Israël, maar is een stuk minder uitgebreid dan de Abraham-akkoorden.

Waar Washington en Tel Aviv de ondertekening van een akkoord met Marokko zien als het vierde succes in het normalisatieproces met de Arabische staten, wordt het door Rabat beschouwd als een simpele "hervatting van de diplomatieke betrekkingen". Marokko wil zich nu vooral richten op de heropening van de verbindingsbureaus in de twee landen.

De belangrijkste elementen uit de overeenkomst die het koninkrijk met Israël en de VS heeft gesloten zijn een hervatting van rechtstreekse vluchten en het herstel van officiële contacten en bilaterale uitwisselingen. Koning Mohammed VI benadrukte dat de nieuwe afspraken niets veranderen aan de Marokkaanse inzet voor de Palestijnse zaak.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu reageerde op de overeenkomst met Marokko door het een "historisch vredesakkoord" te noemen. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Gabi Ashkenazi, heeft uitdrukkelijk gezegd dat de overeenkomst met Marokko wel onderdeel uit zou maken van de Abraham-akkoorden. "De hervatting van de betrekkingen met Marokko, een sleutelelement in de Abraham-akkoorden, weerspiegelt de diepe vriendschapsbanden tussen de twee naties. Ik roep andere landen op om zich bij de overeenkomst aan te sluiten", aldus minister Ashkenazi.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team