Zoeken

Israëlische diplomaat beschuldigt Marokko van "etnische zuivering" tegen Joden

2 december 2023 - 12:00 - Marokko

©

Dan Poraz, de Israëlische ambassadeur in Madrid, beschuldigt Marokko van "etnische zuivering tegen Joden". Zijn verklaring zorgt voor onrust op sociale media.

Deze beschuldiging werden gedaan in een post op X, waarin Poraz een grafiek deelde met de titel "Joodse bevolking in Arabische landen". De grafiek illustreerde een significante daling van de Joodse gemeenschap in verschillende Arabische staten sinds 1948, waarbij de Joodse gemeenschap in Marokko gedaald is tot tussen de 1500 en 2000 leden.

Lees ook: Hoeveel Joden leven er in Marokko?

Het bericht van Poraz heeft op sociale media tot hevige reacties geleid, vooral onder Marokkaanse internetgebruikers. Zij hadden bezwaren tegen drie aspecten van de boodschap: de beschuldiging van etnische zuivering, de verwijzing naar Marokko als een Arabisch land, en het gebruik van een kaart waarop de Sahara niet als deel van Marokko werd getoond, ondanks Tel-Aviv’s erkenning van de soevereiniteit van Marokko over de regio. Marvin, een 72-jarige Marokkaanse Jood, reageerde door te zeggen dat het jammer is dat Israëlische politici dergelijke onwaarheden verspreiden.

De historische context van de Joodse gemeenschap in Marokko wordt verder belicht door de Marokkaans-Israëlische historicus Ami Bouganim. Hij benadrukt de rol van Koning Mohammed V, die zich verzette tegen de antisemitische wetten van Vichy tijdens de Franse bezetting. Mohammed V, destijds aangeduid als Leider der Gelovigen, weigerde Joden te classificeren als apart van Marokkaanse burgers en stond hen na de onafhankelijkheid van Marokko in 1956 toe terug te keren naar normale levensomstandigheden. Marvin herinnert zich nog steeds de bewondering van zijn vader voor Mohammed V en de liefde en bescherming die de monarch bood.

Lees ook: Hamas-Israël conflict: wat denken Marokkaanse Joden?

Na de controverse heeft Poraz in een nieuwe post op dinsdag Marokko geprezen als een "voorbeeld van coëxistentie" en toegegeven dat hij de verkeerde kaart had gebruikt. Hij heeft echter de beschuldigingen van etnische zuivering niet ingetrokken.

Bladna.nl