Zoeken

Druk op Marokkaanse regering om banden met Israël te verbreken

5 maart 2024 - 20:00 - Marokko

©

In Marokko neemt de druk op de regering toe om de diplomatieke betrekkingen met Israël te herzien. Burgers en activisten hebben zich verenigd door middel van een petitie, gericht aan koning Mohammed VI en premier Aziz Akhannouch, met het verzoek om de normalisatie van de relaties tussen beide landen ongedaan te maken.

Deze oproep volgt op de aanhoudende conflicten in de regio, met name in Gaza en de Westelijke Jordaanoever. Hespress vernam van de initiatiefnemers van de petitie dat de handhaving van de betrekkingen met Israël bijdraagt aan het voortduren van de onrust en het plegen van geweld tegen de Palestijnse bevolking.

Lees ook: Marokko vertrouwt bouw nieuwe satellieten toe aan Israël

In een poging om hun actie kracht bij te zetten, hebben de activisten een brief gestuurd naar de hoogste leiders van het land, waarin zij oproepen tot een historische stap: het bevriezen van alle economische en diplomatieke betrekkingen met Israël totdat er een einde komt aan de vijandelijkheden en er steun wordt geboden aan de inwoners van Gaza. Deze actie komt op een moment dat de humanitaire situatie in Gaza verslechtert, terwijl de Israëlische strijdkrachten hun militaire acties voortzetten als reactie op aanvallen van Hamas.

Lees ook: Marokkaanse drugshandelaren nemen stelling: geen handel met Israël

De ondertekenaars van de petitie geloven dat een besluit van Marokko om de banden met Israël te verbreken een voorbeeld zou kunnen stellen voor andere landen in de regio, wat de druk op Israël zou kunnen opvoeren om zijn beleid te heroverwegen. Deskundigen wijzen er echter op dat een dergelijke stap waarschijnlijk weinig economische impact op Marokko zou hebben, gezien de relatief beperkte handelsbetrekkingen tussen de twee landen. Desondanks laten recente statistieken zien dat na een stijging in de handel vorig jaar, de handelsvolumes tussen Israël en Marokko in oktober met 61% zijn gedaald.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team