Zoeken

Marokko bij toekomstige vredesmissie in Gaza?

19 mei 2024 - 13:00 - Marokko

©

De Verenigde Staten plannen de oprichting van een vredesmacht in Gaza na afloop van het Israëlisch-Palestijnse conflict, met deelneming van enkele Arabische landen, waaronder Marokko, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten. Deze vredesmacht zou uitsluitend bestaan uit Arabische landen en is bedoeld om de overgang te begeleiden totdat de Palestijnen een eigen veiligheidsapparaat hebben opgezet in Gaza.

Volgens de Britse krant The Financial Times heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, gesprekken gevoerd met deze landen, die hun bereidheid hebben uitgesproken om bij te dragen aan de vredeshandhaving in de regio. Echter, deze landen zouden als voorwaarde stellen dat de Verenigde Staten eerst een Palestijnse staat erkennen.

Lees ook: Marokko sleutelspeler in wederopbouw Gaza volgens VS

De Arabische landen dringen er ook op aan dat de Verenigde Staten en andere westerse landen Israël onder druk zetten om "onomkeerbare stappen" te nemen richting vrede. Zij pleiten ervoor dat de administratie van Gaza wordt overgedragen aan een ’hervormde’ Palestijnse leiding die zowel Gaza als de bezette Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem zou besturen.

Lees ook: Palestina: oprichting inter-Arabische macht met Marokko?

Het Amerikaanse initiatief wordt echter niet door alle Arabische landen ondersteund. Saoedi-Arabië bijvoorbeeld heeft zich niet aangesloten, uit vrees om beschuldigd te worden van medeplichtigheid aan Israël of om militair te moeten ingrijpen na een mogelijke opstand van Hamas.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team