Zoeken

Israël-Marokko: decennia-oude militaire samenwerking

22 maart 2021 - 13:30 - Marokko

©

Marokko en Israël onderhouden al jarenlang goede betrekkingen in bijna alle sectoren. Op veiligheidsniveau is de samenwerking tussen de twee landen altijd geheim gehouden. Toch wisselen beide landen al decennialang informatie en is Marokko een vaste klant van de Israëlische wapenindustrie.

Volgens een Britse rapport stuurde Israël onder meer tanks naar Marokko die via Frankrijk aan het koninkrijk werden geleverd in de jaren ’70. In 2013 kocht de Marokkaanse luchtmacht ook drie Heron drones bij Israël Aerospace Industries voor een totaal bedrag van 50 miljoen dollar.

Tussen 2000 en 2020 steeg de export van militair materiaal naar Marokko aanzienlijk, maar werden de aankopen systematisch geheim gehouden. Dat bericht het Israëlisch blad Haaretz.

Volgens het medium hebben zowel Israël als Marokko er baat bij de samenwerking op veiligheidsniveau te versterken. Beide landen hebben daar de middelen en de capaciteit voor. Israël heeft in de afgelopen jaren wapens verkocht aan 130 landen en is de achtste grootste exporteur van wapens in de wereld volgens het laatste rapport van het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team