Zoeken

Israël: Marokkaanse musici op tournee met Andalusisch Orkest

21 januari 2022 - 19:00 - Economie

©

Tijdens zijn tournee in Israël heeft het Andalusisch Orkest samengewerkt met Marokkaanse musici die nu actief aan de tournee deelnemen. Aan de concerten wordt meegewerkt door de zangers Itzik Kala en Rabbi David Menachem, en door leden van het Piyut Ensemble van het Ben Zvi Instituut.

Na een tussenstop in Kiryat Motzkin op woensdag 19 januari 2022, trad het Israel Andalusian Orchestra op in Beer Sheva op 20 januari. Het orkest wordt op 24 januari in Tel Aviv verwacht en op 25 januari in Ra’anana. Dit is onderdeel van een nationale tournee waaraan ook vijf Marokkaanse musici deelnemen. Het zijn Abdellah Amli, Hisham Ayar, Hisham Morjane, Mohamed Shafari en Abdelfettah Otmani. Ze zullen hier een heel jaar verblijven om hun deskundigheid en de muzikale vorming van vooral jongere leden te verrijken, meldt The Jerusalem Post.

Lees ook: Israëlisch orkest speelt Marokkaans volkslied (video)

"Het is al geruime tijd mijn droom hier musici naartoe te halen die de klassieke Andalusische muziek kennen. Hier zijn we niet echt geschoold op dit gebied", verklaarde de algemeen directeur van het orkest, Yaakov Ben Simon, eraan herinnerend dat er een "generatie van musici die aliyah maakte uit Marokko en Algerije, nu te oud is". Het idee is dat Abdellah Amli en andere Marokkaanse musici iets van hun plaatselijke muzikale traditie zouden doorgeven aan de leden van het orkest van Ashdod.

Abdellah kwam via verschillende kanalen achter het bestaan van het orkest. Hij hoorde er voor het eerst over in Essaouira in 2017. Het orkest was toen aanwezig voor het "Festival des Andalousies Atlantiques". Hisham Morjane ontdekte het Israëlische orkest op een soortgelijke manier, terwijl de anderen ervan hoorden via sociale media, televisie of van vrienden.

Lees ook: Tanger: orkest Koninklijke Marine speelt Despacito (video)

Amli, Morjane, Shafari en Otmani traden met het orkest op tijdens het in 2019 gehouden Andalussyat Festival in Casablanca. Ayar trad op tijdens een reeks concerten in Israël in 2018-2019.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team