Zoeken

"Alliantie Rabat-Tel Aviv zware schok voor Duitsland"

6 december 2021 - 20:20 - Economie

©

Isabelle Werenfels, hoofd van de Duitse inlichtingendienst BND voor Noord-Afrika en het Midden-Oosten, beschouwt de alliantie tussen Marokko en Israël als een "ernstige schok", niet alleen voor Duitsland maar voor de gehele Europese Unie (EU).

Volgens een rapport van de Bundesnachrichtendienst is "de alliantie Rabat-Tel Aviv een hevige schok, niet alleen voor Duitsland maar voor de gehele Europese Unie, omdat zij een bedreiging vormt voor haar belangen en op korte tot middellange termijn een directe bedreiging voor zichzelf," aldus Isabel Werenfels, hoofd van de BND-dienst voor Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Volgens haar zal het Israëlisch-Marokkaanse akkoord Duitsland uitputten. "Vooral voor de mijnbouwmarkten, waarvoor we een strategie hadden in 2019, toen we met verschillende van onze bedrijven een overeenkomst hebben gesloten om actief te zijn in Afrika, en we er zeker van waren dat ze tegen 2020 duidelijk zouden beginnen met het betreden van deze grote markt. Maar de Covid-19-pandemie zou dit plan vertragen," volgens Werenfels.

Lees ook: Koning Mohammed VI bekritiseert Duitsland

"De intrede van een economische mogendheid als Israël in partnerschap met een opkomende mogendheid als Marokko zal ons zelfs niet de ruimte geven om uit te breiden in een regio die rijk is aan minerale hulpbronnen waaraan de Duitse industrie zoveel nood heeft, omdat wij niet snel genoeg hebben gehandeld," zegt de in Algerije afgestudeerde Werenfels, die suggereert om toegang tot Afrika te krijgen via Algerije. Algerije biedt Duitsland "allerlei voorrechten en faciliteiten op economisch en zelfs politiek gebied", aldus Werenfels.

Lees ook: Diplomatieke crisis met Duitsland kost Marokko 1,4 miljard euro

In een briefwisseling van 1 maart 2021 heeft Nasser Bourita de voormalige Marokkaanse premier Saadeddine El Othmani en andere leden van de regering verzocht alle contacten, interacties of activiteiten met zowel de ambassade in Rabat als met Duitse samenwerkingsagentschappen en politieke stichtingen op te schorten "wegens diepe meningsverschillen met Duitsland over fundamentele kwesties betreffende het koninkrijk". Knelpunten blijven het standpunt van Duitsland over de Sahara; zijn inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van Marokko; de uitsluiting van Rabat van onderhandelingen over de toekomst van Libië op een conferentie in Berlijn in januari 2020 en het recente corruptierapport van Transparency International.

Bladna.nl