Zoeken

Spanje blijft wapens verkopen aan Marokko

25 februari 2022 - 21:00 - Wereld

©

De Spaanse regering verklaart wapens te zullen blijven verkopen aan Marokko, die ze als haar "strategische partner" blijft beschouwen, ondanks de duidelijke bedreigingen van het koninkrijk tegen de Spaanse territoriale integriteit.

Senator Carles Mulet van de politieke partij Compromis, heeft in november de bouw van een militaire basis door Marokko en Israël in de buurt van Melilla, gelijkgesteld aan een "duidelijke bedreiging voor de integriteit van het grondgebied". In een reactie op deze kritiek zegt de Spaanse regering dat ze wapens aan Marokko wil blijven verkopen. Spanje ziet het koninkrijk als een "strategische partner", waarmee ze "de best mogelijke nabuurschapsbetrekkingen" wenst te onderhouden.

Lees ook: Spanje verkoopt massaal militair materieel aan Marokko

"De Spaanse autoriteiten zien toe op de strikte toepassing van de artikelen 6 en 7 van het Wapenhandelsverdrag, dat gaat over de uitvoer naar Marokko van materiaal voor defensie en oproerbeheersing", verzekert de regering in haar antwoord. Ze preciseert dat er ook rekening wordt gehouden met de regelgeving van de Europese Unie, waarin gemeenschappelijke regels zijn vastgesteld voor de controle op de uitvoer van militaire technologie en uitrusting, alsmede voor de beperking van de accumulatie en de verspreiding van wapens van licht en klein kaliber.

Lees ook: Spaanse senator hekelt "massale" wapenverkoop aan Marokko sinds 1991

Bovendien worden exportaanvragen "per geval" onderzocht en staat er in de verleende vergunningen "een clausule waarin wordt vermeld dat het materiaal niet opnieuw uitgevoerd mag worden, of gebruikt mag worden voor andere doeleinden, dan waarvoor vergunning is verleend", voegt de Spaanse regering eraan toe. Ze benadrukken dat wat Marokko betreft "alle mogelijke informatie wordt verzameld door de controlediensten in Spanje".

Bladna.nl