Zoeken

Islamofobie: Canadese premier neemt het op voor moslims

26 juli 2021 - 17:00 - Wereld

©

De Canadese premier Justin Trudeau sprak zijn steun uit aan de moslimgemeenschap in haar strijd tegen islamofobie. Hij blijft herhalen dat deze plaag "geen plaats heeft" in zijn land.

"De politiek van verdeeldheid kan geen wortel schieten als we met z’n allen de verdeeldheid weigeren. En haat kan geen wortel schieten als we ons ertegen verzetten", zei de Canadese premier tijdens een interventie op de nationale top over islamofobie, die afgelopen donderdag per videoconferentie werd gehouden. Hij verwees tijdens het evenement naar berichten in de media over islamitische caritatieve organisaties die door de Canadese Belastingdienst (CRA) ten onrechte worden aangepakt door middel van audits en sancties.

Lees ook: Moslim neergestoken in Canada, baard weggesneden

"Of het nu gaat om de CRA of over de veiligheidsdiensten, instellingen moeten mensen ondersteunen en niet aanvallen," zei Justin Trudeau. Hij beloofde aanpassingen in dat opzicht. "Velen van u hebben erop gewezen, dat de weg vooruit moet bestaan uit een inclusieve openbare dienstverlening, en niet enkel uit een dienst met diversiteit. Daarnaast moeten de stemmen van iedereen die doorleefde ervaringen heeft op het gebied van islamofobie, centraal staan in ons werk," voegde hij eraan toe.

De leider van de liberale partij erkende dat er de laatste jaren te veel voorbeelden zijn van haat en verdeeldheid, zowel online als in het publieke debat. "Met de coronapandemie hebben we ook een toename gezien van anti-zwart racisme, anti-Aziatischracisme, antisemitisme en islamofobie," zei hij.

De premier reageerde ook nog op de mesaanval in de stad Hamilton op twee moslimvrouwen met een hoofddoek, een moeder en haar dochter van respectievelijk 62 en 26 jaar. Hij zei dat "geen enkele vrouw in Canada zich onveilig zou mogen voelen als zij over straat loopt, ongeacht wat zij draagt of haar huidskleur. We kunnen en moeten een andere weg inslaan".

Bladna.nl