Zoeken

Primeur in Europa: keurmerk voor islamitische uitvaartorganisaties

23 juni 2022 - 17:00 - Wereld

©

Omdat het geen beschermd beroep is, kan iedereen die wil zich uitvaartverzorger noemen. Maar dat brengt risico’s met zich mee, terwijl nabestaanden bijvoorbeeld juist nood hebben aan integriteit, deskundigheid, kwaliteit, zorgvuldigheid en transparantie. Daarom lanceert de Branchevereniging Islamitische Uitvaartorganisaties Nederland (BIUN) het keurmerk voor islamitische uitvaartorganisaties. Het is een primeur voor de moslimgemeenschap in Europa.

In het proces van volwassenwording van de islamitische uitvaartbranche, wil BIUN de sector verder professionaliseren. "Huidige ontwikkelingen laten zien dat er steeds meer uitvaartorganisaties opgericht worden en lokale partijen uitvaarten verzorgen, bij wie helaas de directe kennis van de Wet op de Lijkbezorging ontbreekt", signaleert Mohammed Soebrati, bestuurslid en woordvoerder van BIUN.

Lees ook: Vier nieuwe islamitische natuurbegraafplaatsen in Nederland

Het keurmerk garandeert toezicht op de professionaliteit, kwaliteit en deskundigheid van de islamitische uitvaartbranche. BIUN heeft voor die doeleinden ook een Code of conduct opgesteld. Dit verzekert de nabestaanden van overleden moslims dat de professional zich houdt aan de eisen en bepalingen van het keurmerk. Daarnaast mag de uitvaartverzorger in het kader van eerlijkheid en transparantie, maar weinig afwijken van de afgegeven offerte en wordt het voor het eerst mogelijk om een klacht in te dienen bij de branchevereniging in geval er een geschil opduikt. Keurmerkhouders worden verder ook nog getoetst op hun kennis van de wet- en regelgeving en de basis in islamitische uitvaartjurisprudentie.

Lees ook: Ritueel-wasser Mourad waarschuwt jongeren voor afrekeningen (video)

Samen met het keurmerk, lanceert de branchevereniging ook een speciale jaarlijkse award. BIUN zal de jaarlijkse uitreiking organiseren met de input van een jury die bestaat uit nabestaanden. Naast een erkenning voor de dienstverlening is dit ook een manier om uitvaartverzorgers te stimuleren om verder te professionaliseren en de nabestaanden de best mogelijke uitvaartdienstverlening aan te bieden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team