Zoeken

Gebrek aan gebedsruimte door groeiende moslimjeugd in Nederland

30 juni 2023 - 16:00 - Wereld

©

In Nederland is het voor moslims steeds moeilijker om samen te bidden vanwege ruimtegebrek. Vooral tijdens de islamitische feestdagen zoals Eid ul-Adha is de situatie problematisch, waardoor besturen creatieve oplossingen moeten vinden.

Aziz El Kaddouri, opinieonderzoeker, stelt dat het tekort aan ruimte om te bidden kan worden uitgelegd door de toename van de religieuze betrokkenheid bij voornamelijk jonge moslims in Nederland.

Lees ook: As-Soennah Moskee in Assen vindt geen gebedsruimte

"Waar steeds minder mensen in Nederland zich bezighouden met religie, zien we bij moslims juist een toename in religieuze betrokkenheid. Dat is omdat bij veel mensen de behoefte groeit om bij een groepering te horen. Dat heeft te maken met politieke en maatschappelijke ontwikkelingen, maar ook met globalisering. Mensen, en vooral jongeren, zijn op zoek naar identiteit en geloof geeft daarbij een bepaalde geborgenheid", zegt El Kaddouri in een gesprek met de NOS.

Abdelkader el Yandouzi, voorzitter van het Islamitisch Cultureel Centrum Leidsche Rijn, merkt dezelfde trend op. "We hebben te maken met bekeerlingen en nieuwe Nederlanders, maar vooral met jongeren die meer betrokken zijn. Het is totaal anders dan vroeger, waar de eerste en tweede generatie niet eens konden, of durfden, te bidden op publieke plekken."

Deze groeiende interesse heeft tot gevolg dat het tekort aan gebedsruimte in Nederland snel groeit. "Ook bij het vrijdaggebed zit het vol in de moskee, en in de Ramadan of bij dodengebeden komen er veel meer mensen dan voorheen. Er is in totaal plek voor 1500 gelovigen, maar er komen zeker 400 tot 500 man meer."

Lees ook: Keulen staat islamtische oproep tot gebed toe onder voorwaarden

Ilias Daia, initiatiefnemer van Stichting Younes voor duurzame initiatieven en projecten, bevestigt de grote betrokkenheid van de moslimjeugd in moskeeën. "In deze tijd leven veel jonge moslims in Nederland in een tweestrijd. Het is belangrijk om een middenweg te vinden waarin je je eigen identiteit goed verkend hebt en trots bent op het feit dat je moslim bent. Dat je dat in Nederland vrij kan zeggen zonder je ervoor te hoeven schamen", zegt Daia.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team