5 januari 2021 - 14:00 - Marokko
Behalve coronadoden mogen Belgen van Marokkaanse afkomst die overlijden opnieuw naar Marokko worden gerepatrieerd om er begraven te worden.
Om een overleden familielid naar Marokko te laten repatriëren moeten nabestaanden aan heel wat voorwaarden voldoen. Om te beginnen moeten ze een attest voorleggen dat bewijst dat de overledene niet gestorven is aan corona. Daarnaast moet het lichaam getransporteerd worden in een dichtgelaste metalen kist en zijn alle kosten voor de rekening van de nabestaanden.
De Standaard schrijft dat het Marokkaanse consulaat in Antwerpen aan begrafenisondernemers heeft laten weten dat repatriëringen van mensen die in Marokko begraven wensen te worden, opnieuw mogelijk zijn. Die kregen tot nu toe vaak een tijdelijk graf in ons land. "Maar onze betreurde coronadoden moeten nog altijd wachten om naar hun laatste rustplaats te reizen", zegt Houssin Ben Hadach van de vereniging Janaza, die ondersteuning biedt aan nabestaanden uit de Marokkaanse gemeenschap in Vlaanderen. "Als je weet hoeveel doden er door covid gevallen zijn in België, is het logisch dat ook de Marokkaanse gemeenschap hard getroffen is en dat er nu dus veel families in de wachtkamer zitten. Samen met het Marokkaanse consulaat in Antwerpen, de sociale diensten en verschillende dokters blijven we constructief verder werken. We gaan het gesprek met de autoriteiten aan, zodat uiteindelijk alle families geholpen kunnen worden."
Volgens viroloog Johan Neyts van de KU Leuven is er vanuit virologisch oogpunt weinig gevaar bij de repatriëring van een overleden covid-patiënt. "De kans dat iemand die in de eerste golf overleed aan covid-19 nu nog het virus in zich heeft, lijkt me zo goed als onbestaande", zegt hij in dezelfde krant. Als de overledene vervoerd wordt in een dichtgelaste metalen kist met nog eens een zinken binnenkist, is het besmettingsrisico nihil." De repatriëring van coronadoden zou dus volgens hem perfect veilig kunnen verlopen.
Sommige families kozen ervoor om hun geliefde in Nederland te begraven want je kunt daar een grafplaats voor onbepaalde tijd huren. In België is een grafplaats altijd beperkt in de tijd, ook op een islamitisch perceel.
Racisme in België live op televisie onthuld
Ongelooflijke comeback: Marokko Afrikaans kampioen zaalvoetbal!
Nieuwe baan voor Tarik Sektioui
Anti-Amazigh racisme teistert Marokkaanse voetbal
Marokko bouwt gigantische scheepswerf om Spanje (en Europa) uit te dagen
Veel vluchten naar Marokko geannuleerd
Marokko bouwt gigantische scheepswerf om Spanje (en Europa) uit te dagen
Veel vluchten naar Marokko geannuleerd
Marokko en Algerije wedijveren ook over militair budget
Douanier in joggingbroek! Marokko kijkt verbaasd
Nador maakt van Kariat Arekmane vakantieparadijs
Cannabisthee? Marokko lanceert commercialisering
Marokko zet AI-camera’s in op scholen
Royal Air Maroc start nieuwe directe vlucht