7 maart 2025 - 18:50 - Wereld
Binnen 48 uur na overlijden in Nederland begraven in Marokko: voor uitvaartondernemer Khalil Madani is het de normaalste zaak van de wereld. Zijn uitvaartcentrum ‘An-Nour’ in Vlaardingen is gespecialiseerd in islamitische begrafenissen, waarbij specifieke regels en rituelen gelden. Regelmatig staan Khalil en zijn team families bij in moeilijke tijden, waarbij ze geconfronteerd worden met diverse situaties, van ongeboren kinderen tot ouderen en slachtoffers van ongelukken.
De islamitische rituele wassing, uitgevoerd op een respectvolle manier met water van de juiste temperatuur, is een belangrijk onderdeel van de voorbereiding op de begrafenis. "Het water waarmee gewassen wordt, moet zelfs op de juiste temperatuur zijn, vergelijkbaar met de temperatuur van een aangename douche. Wij geloven namelijk dat de overledene alles nog steeds meemaakt, alleen kan hij of zij niet meer reageren," zegt Khalil aan Rijnmond. Vanwege dit geloof is er ook de wens om de overledene zo snel mogelijk te begraven, soms zelfs binnen 24 uur.
Lees ook: Schandalige procedure voor repatriëring overleden Marokkanen
Het organiseren van een uitvaart binnen zo’n korte termijn vereist een goede organisatie en een efficiënt team. Khalil onderhoudt nauwe contacten met gemeenten om het administratieve proces te versnellen. Voor begrafenissen binnen 24 uur moet hij speciale aanvragen indienen, omdat de Nederlandse wet een wachttijd van 36 uur voorschrijft. "Gelukkig wordt er altijd snel op onze aanvragen gereageerd. Zeker als iemand een natuurlijke dood is gestorven en niet betrokken is bij een onderzoek van justitie."
Repatriëring naar het land van herkomst is een andere belangrijke aspect van islamitische uitvaarten. "Dat betekent dat de overledenen naar hun vaderland terugkeren. In veel islamitische landen zijn de graven namelijk gratis en is de rustplaats blijvend. We hebben dan ook mensen over de hele wereld om het repatriëren snel mogelijk te maken. Als nabestaanden dat willen, kunnen wij bijvoorbeeld al 48 uur later iemand begraven in Marokko." Het aantal repatriëringen neemt echter af, omdat steeds meer Nederlandse moslims ervoor kiezen om in Nederland begraven te worden, waar steeds meer islamitische begraafplaatsen met eeuwige grafrust ontstaan.
Ondanks de toenemende bekendheid met de islamitische uitvaartcultuur, worden er nog steeds fouten gemaakt, zoals het per ongeluk cremeren van moslims zonder nabestaanden. "Cremeren is in de islam niet toegestaan”, legt Khalil uit. “We hebben wel eens telefoontjes gehad van gemeenten waardoor we konden voorkomen dat er iemand gecremeerd werd. Toch zijn er ook gevallen waar het per ongeluk toch gebeurt, maar de gemeente kan daar niet altijd wat aan doen. Zonder nabestaanden is het moeilijk om erachter te komen welk geloof iemand had." Het adviseren van gemeenten en andere uitvaartcentra is daarom een belangrijk onderdeel van het werk van Khalil.
Lees ook: Vier nieuwe islamitische natuurbegraafplaatsen in Nederland
Khalil haalt veel voldoening uit zijn werk en ziet het als een constante herinnering aan de tijdelijkheid van het leven. "Het constant in aanraking komen met de dood zorgt ervoor dat ik met beide benen op de grond blijf. Dit werk helpt met relativeren en denken aan wat er echt belangrijk is in het leven. Je weet dat je op een dag zelf op de wastafel ligt en tot die tijd is dit werk constant een reminder om zo goed mogelijk te leven."
Marokkaanse diaspora : hoe 90% korting bij de douane krijgen?
Tanger geschokt: vader valt lerares aan op school
Marokkaanse familie El Ballouti terroriseert België
Ongerustheid in Tanger door grote actie bij Bank Al-Maghrib
Turbo voor de rechter voor moord op echtgenoot Rym Fikri
H&M goes Marrakech in nieuwe collectie
Chaos met pelgrimsvluchten in Saoedi-Arabië: Marokko komt met oplossing
Gasleiding Nigeria-Marokko: VS wil meedoen!
Ryanair in Marokko: droom wordt nachtmerrie
Klaas opgelicht door grote liefde, 85.000 euro verdwenen in Marokko
Marokko redt Spanje van totale black-out na massale stroomuitval
Spaans dorp daagt Chefchaouen uit
Marokkanen betrapt met tienduizenden euro’s in auto bij grens
Georgina Rodriguez draagt hijab voor moskeebezoek (video)