Zoeken

Iran wil diplomatieke betrekkingen met Marokko herstellen

19 oktober 2021 - 10:00 - Wereld

©

Na een breuk die meer dan drie jaar heeft geduurd, reikt Teheran Rabat de hand om de bilaterale betrekkingen te verbeteren.

"Onze ambitie is om vriendschappelijke betrekkingen te onderhouden met Marokko, dat de betrekkingen met ons heeft verbroken om ongegronde redenen," zei de directeur-generaal van de afdeling Midden-Oosten en Noord-Afrika van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Lees ook: Iran reageert op beschuldigingen Marokko

Iran tracht via onderhandelingen met Saoedi-Arabië, Rabat, Caïro en Khartoem ervan te overtuigen om de dialoog te hervatten. Maandag kondigde de Iraanse minister Hossein Amir Abdollahian van Buitenlandse Zaken aan dat zijn land "nieuwe besprekingen is begonnen met Saoedi-Arabië" over Jemen, waarbij hij aangaf dat deze "op de goede weg zijn". Die informatie werd bevestigd door zijn Saoedische ambtgenoot prins Faisal Bin Farhan, die de gesprekken met Iran als "ernstig" omschreef.

Lees ook: Sahara: Iran werpt zich op als verdediger van Polisario

Het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken had op 1 mei 2018 de diplomatieke betrekkingen met Iran verbroken vanwege de inmenging van Teheran in de binnenlandse aangelegenheden van Bahrein, het sjiitische proselitisme in Marokko en de gewapende steun van de Libanese sjiitische organisatie Hezbollah aan de Polisario.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team