Zoeken

Inflatie in Al Hoceima stijgt ondanks daling voedselprijzen

10 januari 2024 - 21:00 - Economie

©

In de Marokkaanse stad Al Hoceima is een stijging van de inflatie van 5,8% op jaarbasis vastgesteld, ondanks een lichte daling van 0,2% in november vergeleken met de maand ervoor. Dit blijkt uit de Index van de Consumentenprijzen (IPC).

De prijsindex van voedselproducten daalde in november met 0,3% ten opzichte van oktober, voornamelijk vanwege prijsdalingen in categorieën als ’Fruit’ (-10,5%), ’Oliën en vetten’ (-1,8%), ’Vis en zeevruchten’ (-1,6%), ’Koffie, thee en cacao’ (-0,5%) en ’Vlees’ (-0,1%), volgens een verklaring van het Hoogcommissariaat voor Planning (HCP).

Lees ook: Ramadan 2024: stijgende prijzen baren Marokkanen zorgen

De maandelijkse variatie van de prijsindex voor niet-voedselproducten daalde ook met 0,1%, door prijsdalingen in categorieën als ’Woningen, water, elektriciteit en andere brandstoffen’ (-0,4%), ’Communicatie’ (-0,3%), ’Transport’, ’Diverse goederen en diensten’ (-0,2%) en ’Kleding en schoenen’ (-0,1%).

Daarentegen zorgde een prijsstijging van ’Restaurants en hotels’ met 0,2% en de stagnatie van de indices van andere sectoren niet voor een significante impact op de algehele trend.

Lees ook: Vleesprijzen in Marokko stabiel ondanks droogte?

Op jaarbasis steeg de prijsindex van voedselproducten in november met 10,5%, vooral door prijsstijgingen van ’Groenten’ (+38,1%), ’Mineraalwater, frisdranken en vruchten- en groentesappen’ (+12,6%), ’Fruit’ (+9,6%), ’Vlees’ (+9,2%), ’Melk, kaas en eieren’ (+7,4%), ’Oliën en vetten’ (+4,3%), en ’Andere voedingsmiddelen’ (+1,0%). De jaarlijkse variatie van de prijsindex voor niet-voedselproducten steeg met 0,4%, met fluctuaties in prijzen variërend van een daling van 4,7% voor de ’Transport’-sector tot een stijging van 11,1% voor de sector ’Restaurants en hotels’.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team