Zoeken

Vleesprijzen in Marokko stabiel ondanks droogte?

28 december 2023 - 18:00 - Economie

©

In Marokko, waar de aanhoudende droogte de landbouwsector onder druk zet, is er een groeiende bezorgdheid over mogelijke prijsstijgingen van rood vlees.

M’Hammed Karimine, voorzitter van de Interprofessionele Federatie van Rood Vlees (FIVIAR), stelt de consumenten gerust door aan te kondigen dat, ondanks het klimaat, de vleesprijzen stabiel zullen blijven. Deze verklaring volgt op een overleg met het Ministerie van Landbouw over strategieën om de gevolgen van de vijfjarige droogte het hoofd te bieden.

Lees ook: Eid ul-Adha: waarom is schapenvlees zo duur in Marokko?

Karimine legt uit dat droogte normaal gesproken leidt tot een prijsdaling, omdat boeren hun veestapel verkleinen om verliezen te beperken, maar dit kan op lange termijn resulteren in een verminderd aanbod. Ondanks de variërende regionale prijzen van 80 tot 85 dirham per kilo, verzekert hij dat er ook geen tekort zal zijn aan offerdieren voor Eid ul-Adha, al blijven toekomstige regenval en de impact daarvan op de veestapel onvoorspelbaar.

Lees ook: Casablanca: acht ton bedorven vlees in beslag genomen

Tegelijkertijd benadrukt Karimine de inspanningen van de Marokkaanse overheid om de veeteeltsector te ondersteunen. De begrotingswet van 2024 maakt bijvoorbeeld de invoer van 200.000 stuks vee mogelijk, vrijgesteld van btw en invoerrechten, als een strategie om de nationale veestapel te versterken. Ondanks deze maatregelen is het huidige aantal importen nog niet op het vastgestelde quotum.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team