11 augustus 2024 - 15:00 - Economie
De Indiase industriële reus Tata Advance Systems gaat militaire voertuigen produceren in Marokko. Deze voertuigen zullen niet alleen worden geleverd aan de Marokkaanse strijdkrachten, maar ook aan legers van andere Afrikaanse landen.
Tata heeft hiervoor een nieuwe onderneming opgericht, Tata Advanced Systems Maroc Construction, die zich zal richten op de bouw, ontwikkeling, productie en assemblage van militaire voertuigen en uitrusting. Het bedrijf is sinds april 2024 geregistreerd bij de handelsrechtbank in Casablanca.
Lees ook: Marokko richt militaire industriële zones op
Dit is niet de eerste samenwerking tussen Tata en Marokko. In 2022 leverde Tata al militaire transportvoertuigen aan het Marokkaanse leger, en begin dit jaar volgden nog eens 90 tactische transporttrucks. De nieuwe fabriek in Marokko is een gevolg van een overeenkomst die vorig jaar werd gesloten tussen Marokko en Indiase bedrijven.
De Marokkaanse minister van Investeringen, Mohsen Jazouli, heeft tijdens een officieel bezoek aan India aangegeven dat er vergevorderde onderhandelingen zijn met Indiase bedrijven over de productie van gepantserde voertuigen in Marokko. Deze voertuigen zijn bestemd voor zowel het Marokkaanse leger als de legers van andere Afrikaanse landen.
Lees ook: Israëlische wapenfabriek in Marokko?
De militaire samenwerking tussen Marokko en India is de afgelopen jaren sterk toegenomen, vooral sinds het bezoek van Koning Mohammed VI aan India in 2015. De komst van Tata Advance Systems naar Marokko is een nieuwe stap in deze groeiende samenwerking.
Marokkaan opgepakt na dodelijk ongeluk en achtervolging in Turkije
Air Arabia opent route Tetouan-Rotterdam
Zina Daoudia weigert Algerijnse vlag tijdens concert
Mocro Maffia-leider gearresteerd in snackbar in Parijs
Celstraf voor afpersen ex-verloofde in Al Hoceima
Seksueel geweld op Marokkaanse scholen: alarmerend rapport
Emirates biedt Marokkanen baan in Dubai
Royal Air Maroc: 25 miljard dollar voor nieuwe vliegtuigen
Marokkanen vieren einde visserijakkoorden met Europa
CO2-belasting: Marokko in wurggreep Europese Unie?
Turks cosmeticamerk verovert Marokko
Spaans bedrijf wint megacontract in Marokko
Nieuwe belastingregels zorgen voor onrust op Marokkaanse huizenmarkt
Marokkaanse consument betaalt prijs voor hoge brandstofwinsten