Zoeken

In Marrakech gestolen telefoon van Zwitserse verandert in banknachtmerrie

22 februari 2023 - 22:30 - Wereld

©

In januari werd de telefoon van een veertigjarige vrouw uit Genève gestolen tijdens haar verblijf in Marrakech. Toen ze terugkeerde naar Zwitserland ontdekte ze dat er frauduleuze transacties waren uitgevoerd op haar bankrekeningen.

De telefoon van de vrouw uit Genève werd op 11 januari gestolen door een dief op een motor op straat in Marrakech. De dag daarna zou ze terug naar Zwitserland vertrekken, na een vakantie van een week in de okerkleurige stad. Ze bracht haar telefoonprovider onmiddellijk op de hoogte om de simkaart te laten blokkeren, vergrendelde de iPhone met haar Apple Watch en activeerde een systeem dat alle gegevens zou wissen zodra het apparaat met een Wi-Fi-netwerk werd verbonden.

Lees ook: Bankkaartfraude: mooie vangst voor politie Meknes

"In de nacht van de 12e en 13e kwam ik thuis. Het was weekend. Ik heb rekeningen bij verschillende banken. Midden in de nacht kreeg ik een soort voorgevoel. Ik wilde om 2 uur ’s nachts via de betaalapplicatie naar één van mijn rekeningen in Zwitserland kijken. Ik moest de applicatie van de bank opnieuw installeren op mijn nieuwe smartphone. Toen ik kon inloggen, zag ik een lopende overschrijving van 6000 frank naar een onbekende persoon. Ik kon het nog net terugdraaien. Omdat het weekend was", vertelde ze aan 20 Minutes.

Maar daarmee was de vrouw uit Genève nog niet aan het einde van haar problemen gekomen, want bij dezelfde bank werden er nog andere frauduleuze operaties gevonden. "De dieven slaagden erin twee beleggingsrekeningen op mijn naam te openen en er 5900 frank op te storten", aldus de 40-jarige zakenvrouw. Ze controleerde ook haar andere rekeningen bij verschillende banken in het buitenland die de in Marokko gevestigde criminelen hadden weten te hacken.

Lees ook: Meryam Kadmiri slachtoffer diefstal op vliegtuig naar Qatar

"Op een van mijn rekeningen in Londen werd 2800 frank overgemaakt naar een persoon die in de Verenigde Staten is gevestigd. De dieven lieten mijn toegangsinstellingen wijzigen op een andere rekening in het Midden-Oosten. Ze verwierven voor 1000 dollar aan bitcoins en kochten en verkochten overal aandelen, vaak met verlies..." klaagt ze. De dieven hadden geen toegang gekregen tot haar "rekeningen bij twee Franse banken. Ik wist niet dat een bank in Zwitserland zo gemakkelijk kon worden ’beroofd’," zegt de vrouw uit Genève, die nog geen overzicht heeft gemaakt van de geleden schade.

Bladna.nl