Zoeken

Marokkaan berecht voor overval met buit van 1,2 miljoen euro

16 december 2022 - 21:00 - Wereld

©

Een Frans-Marokkaanse man wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij een overval waarbij 1,25 miljoen Zwitserse frank werd buitgemaakt. Hij verschijnt samen met vier andere verdachten voor de correctionele rechtbank van Genève. De familie van een UBS-werknemer zou gegijzeld zijn ter voorbereiding voor deze overval.

De feiten dateren van 2013. Een Fransman van Marokkaanse afkomst en vier andere mannen zouden zorgvuldig een overval hebben voorbereid op een UBS-bank in Cornavin. Daartoe hebben ze zich op een werknemer gericht die toegang had tot de kluizen. De Marokkaans-Franse verdachte verkreeg informatie over hem en drong met de hulp van drie andere verdachten de flat binnen van de familie van de UBS-medewerker. Ze deden zich daarbij voor als politieagenten. De familie werd vastgebonden, bedreigd en onder schot gehouden. Daarna werd er een foto van hen gemaakt die werd gebruikt om de bankmedewerker te chanteren, meldt Radio LAC.

Lees ook: Marokkaan hoofdverdachte in zaak overval waardetransport Amsterdam

Twee verdachten zochten de UBS-medewerker op bij zijn werk en lieten hem de foto van zijn gegijzelde familie zien. Hij kreeg zakken die hij met geld moest vullen. Hij volgde de instructies op waardoor de dieven met 1.249.000 francs konden vertrekken. De volgende dag vluchtte de hoofdverdachte naar Marrakech met een privévliegtuig dat een tussenlanding maakte in Malaga. Volgens de aanklacht kostte de privévlucht 50.000 frank.

Lees ook: Ontsnappingskoning Ashraf Sekkaki voor de rechter in Marokko

De Frans-Marokkaanse hoofdverdachte betwistte woensdag deze feiten tijdens zijn proces voor de strafrechtbank van Genève. "Ik ben niet in de flat van de familie geweest of bij de bank," zei hij. De man gaf wel toe dat het idee om het UBS-filiaal in Cornavin aan te vallen in 2011 bij hem was opgekomen, maar dat hij van het project had afgezien. "Ik zou nooit hebben gedaan wat de overvallers hebben gedaan," zei de 30-jarige verdachte in de rechtbank.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team