Zoeken

Illegale immigratie naar Spanje is "vergelijkbaar met betalen om te sterven"

21 december 2021 - 19:40 - Marokko

©

De 19-jarige Saad Kataloni en de 56-jarige Bouaza Ben Anaya probeerden met gevaar voor eigen leven vanuit Marokko naar Spanje te emigreren. Vandaag zijn ze er beiden van overtuigd dat dit niet de beste oplossing is om aan de werkloosheid in Marokko te ontsnappen.

Saad Kataloni, uit Dakhla, heeft nog steeds levendige beelden voor ogen van zijn vrienden die verdronken toen ze per boot de Canarische Eilanden probeerden te bereiken. Hun overvolle boot was gezonken. Hij kon overleven omdat hij een reddingsvest aan had. "Ik ga studeren en een baan vinden. Wanneer ik een salaris heb, zal het gemakkelijker zijn om met een visum naar Europa te reizen", zegt hij tegen EFE. Hij is nu van mening dat illegale immigratie "hetzelfde is als betalen om te sterven". Saad is vastbesloten en heeft zich inmiddels al ingeschreven bij een rijschool om transporteur te kunnen worden.

Lees ook: Jonge Marokkanen ongelukkig

Wat Bouaza Ben Anaya betreft, hij ondernam twintig jaar geleden een poging om illegaal naar Spanje te emigreren. De man uit Tanger vertelt dat de organisator van de reis zijn geld (25.000 dirham of ongeveer 2400 euro) heeft gestolen, daardoor kon hij zijn doel niet bereiken. Sindsdien runt hij een kleine kiosk in het centrum van de stad. "Jonge mensen migreren bij gebrek aan werk. En omdat het voor hen moeilijk is om met hun ouders op het land te werken, kiezen ze voor immigratie," legt hij uit.

Lees ook: Zeven op tien jonge Marokkanen willen naar Europa emigreren

Hanane Serrhini, een Marokkaanse specialist in migratievraagstukken, zegt dat illegale immigratie voor veel jongeren helaas wordt gezien als "een oplossing voor de werkloosheid in Marokko". Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie, zijn er tussen januari en november, minstens 937 migranten op zee omgekomen. Dit cijfer komt niet noodzakelijk overeen met de werkelijkheid, aangezien veel migranten verdwijnen en nooit worden teruggevonden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team