Zoeken

Iftar van 1 km in Antwerpen om Ramadan, Pasen en Joodse Pasen te vieren

11 april 2023 - 19:00 - Wereld

©

Dit jaar vallen de vastenperiodes van de verschillende geloofsgemeenschappen in België allemaal samen in april. Daarom organiseerde het district Borgerhout samen met verschillende lokale organisaties het evenement ’1km samen aan tafel’.

Het gebeurt niet zo vaak dat Ramadan, Pasen en Pesach, het Joods Pasen, samenvallen en dat werd op zaterdag 8 april in Borgerhout gevierd met een internationale iftar. "De volgende keer dat dat zal gebeuren, is pas over 33 jaar", zegt Zahra Eljadid van organisator Voem vzw in VRT Nieuws. "We hebben dan ook verschillende acties georganiseerd. Zo hebben een 300-tal kindjes gezocht naar een gouden paasei, we hebben een drie meter lange pan gemaakt, een wereldmarkt georganiseerd en de kilometerlange tafel waar 3000 mensen aan kunnen zitten."

Lees ook: Controverse over Ramadanvriendelijk label in Brussel

De hele dag lang werden er ook activiteiten aangeboden voor mensen van de verschillende gemeenschappen, met onder meer een wereldmarkt en een paaseizoektocht. De tafel van 1 kilometer lang door de straten van Borgerhout vormde de verbinding tussen de verschillende activiteiten. Mensen van verschillende achtergronden schoven aan tafel. "Hier hebben we verschillende geloofsgemeenschappen", zegt Frederike, opbouwwerker bij SAAMO vzw. "Wij leven elke dag samen, maar het is toch fijn om echt kansen te hebben om elkaar te ontmoeten. Niet alleen op straat, maar ook samen rond de tafel."

Lees ook: Ook Belgische supermarkten vieren Ramadan

Ook het eten op de tafel is een mix van allerlei wereldkeukens. "We hebben vandaag rijst met groenten gemaakt, een recept van een Syrische vrijwilligster van ons die ermee op de proppen kwam", zegt Frederike. "We hebben gekookt met mensen van verschillende nationaliteiten en met voedseloverschotten die door supermarkten gedoneerd zijn." Die mixiteit is zeer belangrijk voor de organisatoren. "Ik merk dat op plaatsen waar mensen samenleven, ze elkaars gewoontes ook kennen. Dat zorgt voor meer begrip", besluit Frederike.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team