Zoeken

Moslimjongeren in Nederland dol op zaalvoetbal na iftar

27 maart 2023 - 08:00 - Wereld

©

Tijdens de Ramadan vertrekken in Nederland honderden moslimjongeren na de iftar richting de sporthal voor een nachtelijke wedstrijd zaalvoetbal.

Veel van de zaalvoetballende jongeren sporten doorgaans ’s middags op zaterdagen en zondagen, maar dat is moeilijk als je meedoet aan de Ramadan. De iftar valt laat, maar na het eten heeft iedereen wel veel energie. Daarom bedachten ze in Culemborg, maar ook op andere plaatsen in Nederland, dit late potje voetbal. "Noem het gekkenwerk, maar iedereen kijkt er al heel lang naar uit om even een paar uur te knallen", zegt de 20-jarige Marwan Bouanani, één van de organiserende jongeren van het project ’Jeugd in de Buurt’, aan het AD.

Lees ook: Is het goed om te sporten tijdens de Ramadan?

Tien teams met elk vijf spelers spelen er wedstrijdjes van 8 minuten, waarbij het zeer belangrijk is om te winnen, want dan moet je niet naar de bank. Wie het langst recht blijft staan is ook de held van de avond. De 36-jarige Jamal Aamri is één van de oudste deelnemers. Hij vertelt dat het er ook voor zorgt dat er minder overlast is van jongeren in de buurt. "Voorheen zochten jongeren na de avondmaaltijd elkaar buiten op. Daar was niet iedere buurtbewoner even blij mee. Toen zijn er bijeenkomsten gehouden met een PlayStation en een tv in het buurthuis, maar dat was niet wat ze zochten. Zo’n voetbalavondje wel."

Lees ook: Ramadan 2023: Premier League ondersteunt moslimspelers

Daarnaast kunnen de jonge sporters zich hier ook inzetten voor mensen die het iets minder breed hebben. Tijdens de Ramadan is het van belang om dat niet te vergeten. Daarom kan je in de sporthal sportkleding doneren. Dat gaat dan naar kinderen uit minder bedeelde gezinnen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team