Zoeken

Nieuwe steunpakket voor Marokkaanse transportsector

4 maart 2024 - 12:00 - Economie

©

De Marokkaanse regering heeft een nieuw steunpakket aangekondigd voor professionals in de transportsector. Dit komt als antwoord op de hoge brandstofprijzen die de sector al maandenlang treffen.

Vanaf 8 maart kunnen transporteurs zich via de website mouakaba.transport.gov.ma registreren om een directe financiële steun te ontvangen. Het programma, dat in 2022 werd gelanceerd, verdeelt de steun over 10 maanden.

Lees ook: Marokko zal brandstofprijzen niet subsidiëren

De totale kostprijs van de subsidies bedraagt 5 miljard dirham. De regering hoopt hiermee de impact van de brandstofprijzen op de transportkosten te verminderen.

Niet alle transporteurs zijn tevreden met de maatregel. Sommigen klagen dat ze nog steeds geen subsidie hebben ontvangen, terwijl anderen vinden dat de bedragen te laag zijn. De regering verdedigt haar keuze door te stellen dat "hoge subsidies" te duur zijn voor de staatskas.

Het toenemende protest vanuit de sector heeft geleid tot discussies over de beste manier om de brandstofprijzen te subsidiëren. De regering kiest voor directe steun aan transporteurs, terwijl critici pleiten voor subsidies aan de pomp.

Lees ook: Marokko ontvangt 250 miljoen euro voor transport, irrigatie en sociale bescherming

Een rapport van de Marokkaanse Raad voor de Mededinging uit september 2022 stelt dat directe subsidies "hun grenzen hebben getoond" en pleit voor een hervorming van de brandstofmarkt. De Raad wil meer concurrentie en een betere bescherming tegen "oneerlijke praktijken" die de prijzen zouden kunnen opdrijven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team