Zoeken

Stijging brandstofprijzen is raadsel in Marokko

8 augustus 2023 - 23:00 - Economie

©

In Marokko zorgt de nieuwe stijging van de brandstofprijzen voor weinig unanimiteit. Experts hebben moeite om het eens te worden over de rechtvaardiging van deze nieuwe verhoging. Consumenten, met name vervoerders, klagen en dreigen.

Sinds donderdag is de prijs van een liter diesel met 27 cent gestegen naar 11,8 dirham. De liter benzine is met 49 cent gestegen en wordt verkocht voor bijna 14,5 dirham. Consumenten, vooral transporteurs, zijn geïrriteerd door deze nieuwe stijging die hun activiteit ondermijnt. "Wat men moet weten is dat de kosten voorheen voor een bus met 48 plaatsen ongeveer 3 dirham/km bedroegen, terwijl het nu bijna 5 dirham bereikt," reageerde Kamil Cherif-Alami, algemeen directeur van Atlas Rider, een belangrijke speler in het toeristisch vervoer, tegenover Inspirations Éco.

Lees ook: Brandstof: Marokkanen vertrouwen regering niet meer

Sommige experts in de sector zijn van mening dat deze nieuwe stijging van de brandstofprijzen niet kan worden gerechtvaardigd door de ontwikkeling in de olieprijzen of de dollar. Sinds 5 februari is de olieprijs gedaald tot 730 dirham per vat. Hierdoor zouden de prijzen tot september moeten schommelen tussen 11,5 dirham per liter voor diesel en 12,50 dirham voor benzine.

Lees ook: Embargo of niet, Marokko koopt nog steeds Russische olie

Volgens andere specialisten is de stijging wel gerechtvaardigd. "De vraag naar brandstoffen neemt aanzienlijk toe tijdens de zomerperiode," aldus Mostafa Labrak, algemeen directeur van Energysium Consulting. Hij benadrukt dat er tijdens de zomer wereldwijd veel vraag is naar olieproducten, terwijl het kartel van olieproducerende landen probeert de wereldproductie te verminderen. De prijs van een vat zou kunnen stijgen van 85 dollar naar 90 dollar tegen eind september voordat het stabiliseert. Volgens Labrak weerspiegelt de huidige stijging "niet de werkelijke realiteit van de prijzen". "Bedrijven hebben om verschillende redenen besloten om de normale tarieven niet toe te passen en geven er de voorkeur aan zich aan de markt aan te passen," aldus de expert.

Bladna.nl