Zoeken

Marokko: stijging prijs gasfles, wanneer?

26 april 2024 - 16:45 - Economie

©

Terwijl het idee van een geleidelijke prijsverhoging van gasflessen in Marokko de gemoederen beroert, stelt de regering zich geruststellend op, maar blijft vaag.

Mustapha Baitas, woordvoerder van de regering, benadrukte donderdag dat er voorlopig geen verhoging is gepland. Deze uitspraak komt als reactie op de bezorgdheid van Marokkanen, met name de meest kwetsbaren, over de impact van een dergelijke maatregel op hun koopkracht.

Lees ook: Marokkaanse economie gestimuleerd door Marokkaanse diaspora

De oppositie in het parlement heeft ook bezorgdheid geuit over de gevolgen van een dergelijke verhoging. De parlementsleden vrezen dat deze maatregel zwaar zal drukken op de budgetten van Marokkaanse gezinnen, met name diegenen die al directe sociale steun krijgen. Om dit risico te beperken, stellen sommigen voor om elk huishouden twee gratis gasflessen te geven.

De kwestie van de prijs van butagas is al maandenlang een bron van spanning. Vorig jaar oktober kondigde de regering een geleidelijke prijsverhoging van 40 tot 50 dirham tegen 2026 aan, met 10 dirham per jaar. Deze beslissing, hoewel nog niet toegepast, roept vragen en angsten op bij de bevolking.

Zich bewust van de sociale en economische implicaties van deze kwestie, belooft de regering transparant te communiceren met de burgers. Mustapha Baitas verzekerde dat de Marokkanen tijdig op de hoogte zullen worden gebracht van elke beslissing met betrekking tot de prijzen van butagas.

Lees ook: Gas in Marokko: prijsstijging nabij?

De vraag blijft of deze maatregel, hoewel uitgesteld, daadwerkelijk zal worden uitgevoerd en in welke vorm. De regering weet dat er een evenwicht moet worden gevonden tussen de noodzaak om subsidies te rationaliseren en de koopkracht van de huishoudens, met name de meest kwetsbaren, te beschermen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team