Zoeken

Hotels in Marokko te duur, Marokkanen kiezen buitenland voor vakantie

18 mei 2024 - 08:00 - Marokko

©

Steeds meer Marokkanen met een beperkt budget kiezen ervoor om hun zomervakantie in het buitenland door te brengen in plaats van in eigen land. De reden hiervoor is simpel: de prijzen in Marokkaanse hotels zijn te hoog in vergelijking met die in Spanje, Portugal, Turkije en andere landen.

"De drang om te reizen zit nu eenmaal in de mens, en wereldwijd is er altijd een percentage mensen dat naar een ander land reist, terwijl een ander percentage liever ontspant in eigen land. Dat geldt ook voor de Marokkaanse burger," aldus Zoubir Bouhout, toerisme-expert, aan Al-Ayyam 24. Volgens hem "kiest een categorie Marokkanen met een beperkt budget ervoor om in Marokkaanse steden te blijven vanwege hun bescheiden middelen, terwijl een andere categorie, behorend tot de middenklasse, liever naar het buitenland reist. Dat is uiteindelijk de vrijheid van de consument."

Lees ook: Gezinsvakanties: twee Marokkaanse steden in wereldtop

"Er zijn verschillende redenen waarom sommige Marokkaanse families hun vakantie in het buitenland doorbrengen," zegt Omar Belhashmi, geïnteresseerd in toeristische vraagstukken en eigenaar van een Marokkaans reisbureau. "Zo is de accommodatie in Spanje bijvoorbeeld goedkoper dan in de regio’s Noord-Marokko, Agadir of Marrakech." En de prijzen in hotels in sommige landen zijn bereikbaar voor Marokkanen met een beperkt budget. "Hotels in Egypte, Maleisië, Turkije en Portugal zijn goedkoper dan in Marokko, en dat is de echte reden waarom sommige gezinnen liever naar het buitenland gaan dan hun vakantie door te brengen in Marokko," aldus Belhashmi. "De reisbureaus spelen geen enkele rol bij het bepalen van de vakantiechoices van Marokkaanse burgers. Het zijn vraag en aanbod die de prijzen van de diensten bepalen die aan burgers en toeristen worden aangeboden."

Lees ook: Marokkaanse diaspora: vakantie verpest door administratieve rompslomp

Toch zijn er ook Marokkanen die liever in eigen land op vakantie gaan. "Ondanks de hoge kosten van diverse diensten, geniet de Marokkaanse burger ook van zijn vakantie in Marokko, met name in toeristische steden zoals Agadir, Marrakech, Tanger, Tetouan en andere," voegt Belhashmi toe. Dit blijkt ook uit de cijfers van Zoubir Bouhout. "Een derde van de overnachtingen in geclassificeerde hotels is bestemd voor binnenlands toerisme," zegt hij. "In 2019, voor de crisis, of in 2023, was het totale aantal overnachtingen meer dan 25 miljoen, en de eerste klant van de hotels is de Marokkaanse consument, gevolgd door Franse toeristen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team