Zoeken

Marokkaanse diaspora: vakantie verpest door administratieve rompslomp

17 mei 2024 - 10:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Met een mengeling van vermoeidheid en woede zullen Marokkanen die in het buitenland wonen de komende dagen in de Marokkaanse havens beginnen te arriveren.

Na een lange reis, soms van meerdere dagen, stuiten ze op eindeloze wachtrijen om omslachtige administratieve formaliteiten af te ronden: politieformulieren invullen, hun paspoort laten afstempelen en hun voertuig registreren. Deze omslachtige procedure kan de hele overtocht duren op de boot, terwijl ze alleen maar willen rusten om vervolgens honderden kilometers over Marokkaanse wegen af te leggen.

Lees ook: Inklaring auto wereld-Marokkanen: welke documenten zijn nodig?

Terwijl reizigers die met het vliegtuig naar Marokko gaan, sinds 2019 van deze politieformulieren zijn vrijgesteld, voelen wereld-Marokkanen die de boot nemen zich ten onrechte gediscrimineerd. "Het is echt jammer om onze reünies met de familie te verpesten met administratieve rompslomp", reageert Samira, 35 jaar, woonachtig in Frankrijk, aan Bladi.net. "We hebben het gevoel tweederangsburgers te zijn", voegt Karim, 40 jaar, woonachtig in België, daaraan toe.

Fatima, 50 jaar, woonachtig in Nederland, uit haar teleurstelling: "Ik ben zo teleurgesteld over de manier waarop Marokkanen uit het buitenland in Marokko worden behandeld. We worden gezien als melkkoeien, alleen goed om geld te sturen. We voelen ons niet gerespecteerd of gewaardeerd. Het is me wel eens overkomen dat ik de hele overtocht met mijn kinderen heb moeten staan om de formaliteiten af te ronden. En als je denkt dat het met de politie klaar is, moet je naar de douane voor de procedure met betrekking tot voertuigen."

Lees ook: Nieuwe douanegids voor Marokkaanse diaspora

Amina, 25 jaar, woonachtig in Spanje, heeft zelfs besloten de bootreis te boycotten: "Ik begrijp niet waarom de Marokkaanse autoriteiten niets doen om de procedures voor wereld-Marokkanen te vereenvoudigen. De procedure is soms zo lang dat het de hele overtocht duurt. Als ze beter zouden nadenken, zouden ze de situatie beter kunnen beheren. We hebben het heel vaak over digitalisering en vereenvoudiging, maar ik wacht er nog steeds op. Wat heeft het voor zin om een biometrisch paspoort te hebben, een Nationale Kaart waarvan wordt beweerd dat hij elektronisch is, om uiteindelijk de hele overtocht te moeten blijven voor deze procedures?"

In het licht van deze situatie doet de Marokkaanse diaspora een dringend beroep op de Marokkaanse autoriteiten om de administratieve procedures te vereenvoudigen en hen de terugkeer naar het land te vergemakkelijken. Ze eisen de pure en eenvoudige afschaffing van de politieformulieren voor wereld-Marokkanen, net zoals voor luchtreizigers. Evenzo moet er een vereenvoudigde procedure worden gevonden voor de auto’s, zodat ze zo min mogelijk tijd aan de douane moeten besteden.

Lees ook: Wijzigingen voor wereld-Marokkanen die met de auto naar Marokko reizen

De afschaffing van de politieformulieren zou niet alleen een kwestie van gemak zijn, maar ook van respect en waardigheid. Wereld-Marokkanen zijn volwaardige Marokkaanse burgers en verdienen het om als zodanig te worden behandeld. Ze dragen actief bij aan de ontwikkeling van het land door hun geld te sturen en zich in hun gastland in te zetten om, wanneer nodig, Marokko te verdedigen. Het is tijd dat de Marokkaanse autoriteiten hun waarde en bijdrage erkennen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team