Zoeken

Satellietbeelden NASA tonen alarmerende droogte in Marokko (foto)

26 februari 2024 - 21:00 - Marokko

©

Het zesde opeenvolgend jaar van droogte heeft een verwoestende impact gehad op Marokko. Recente satellietbeelden van de NASA tonen de alarmerende omvang van de droogte en de verschroeide landschappen waar ooit groene velden en volle reservoirs te zien waren.

"Jarenlange droogte hebben hun tol geëist in Marokko. Satellietbeelden van het Noord-Afrikaans land tonen dat landbouwgronden en natuurgebieden, die normaal gesproken groen en weelderig zijn tijdens de regenachtige wintermaanden, nu droog en bruin zijn. Reservoirs die ooit overstroomden met water, zijn nu bijna leeg", meldt de NASA bij de beelden.

Lees ook: Ontdekking door NASA begeerde microben in Marokko

Een afbeelding van 19 februari 2024 toont de dorre landschappen rond Casablanca, de grootste stad van Marokko. In februari 2023 was de droogte al zichtbaar, maar de situatie is in 2024 aanzienlijk verslechterd.

Lees ook: Emirati astronaut promoot Marokko vanuit de ruimte (foto)

De langdurige droogte heeft geleid tot een dramatische daling van de waterstanden in reservoirs. Het Al Massira-reservoir, het op een na grootste reservoir van Marokko en een belangrijke waterbron voor de landbouw in de regio Casablanca, is gedaald tot 1 à 2% van zijn capaciteit. In februari 2024 waren de reservoirs in Marokko gezamenlijk gevuld tot 25%, tegenover 32% in dezelfde periode vorig jaar. Tussen 2009 en 2015 was het reservoir nog bijna vol, maar sinds 2016 zijn de waterstanden blijven dalen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team