Zoeken

Moulay Hassan vervangt vader bij lancering gigantisch waterproject (video)

12 juni 2024 - 18:50 - Marokko

©

Kroonprins Moulay Hassan heeft maandag de bouw gelanceerd van een gigantische ontziltingsinstallatie voor zeewater in Casablanca. De installatie, met een toekomstige jaarlijkse productiecapaciteit van 300 miljoen m3, is de grootste in Afrika en zal 7,5 miljoen mensen voorzien van drinkwater.

Het project maakt deel uit van de toewijding van Koning Mohammed VI aan de waterkwestie, met name in het licht van de toenemende droogte en druk op de waterbronnen in Marokko. Het is een integraal onderdeel van het Nationale Drink- en Irrigatiewaterprogramma 2020-2027, met een totale kostprijs van 143 miljard dirham.

Lees ook: Moulay Hassan ontmoet afgestudeerde militairen in Kenitra (video)

De installatie, die de vraag naar water in de regio Groot-Casablanca, Settat, Berrechid en Bir Jdid zal dekken, wordt in twee fasen gebouwd op een terrein van 50 hectare. De totale investering bedraagt 6,5 miljard dirham en wordt gefinancierd via een publiek-private samenwerking.

Het project omvat de bouw van een ontziltingsinstallatie met omgekeerde osmose en een transportsysteem voor drinkwater met drie pompstations, drie opslagtanks en een distributienetwerk van 130 kilometer aan leidingen. De kosten van dit transportsysteem bedragen 3 miljard dirham en worden gefinancierd met publiek geld.

Lees ook: Nieuw officieel evenement voor kroonprins Moulay Hassan (video)

Met een productiekost van 4,48 dirham/m3 zal de installatie volledig worden gevoed met hernieuwbare energie en zal deze volledig geautomatiseerd worden beheerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team