Zoeken

Marokko verwacht sterke daling olijventeelt

14 augustus 2022 - 11:40 - Economie

©

De Marokkaanse Olijfoliefederatie verwacht dat de productie van olijven volgend seizoen zal dalen door de gevolgen van de klimaatverandering en de droogte die Marokko dit jaar heeft getroffen.

De voorzitter van de federatie, Rachid Benali, verklaarde aan SNRT News dat de hittegolf in Marokko een negatieve invloed zal hebben op de productie van olijven. De voorbereidingen voor de oogstcampagne, die in het begin van de herfst van start zou moeten gaan, zijn immers nog niet voltooid. De hittegolf wordt nog verergerd door het gebrek aan water als gevolg van de ernstige droogte in het koninkrijk.

Lees ook: Marokko vijfde grootste producent olijfolie ter wereld

Volgens de voorzitter is deze situatie zeer nefast voor de olijfbomen, die schade kunnen oplopen als ze niet voortdurend worden geïrrigeerd. Hij wees erop dat dit probleem nog kan worden verergerd door hoge temperaturen, die kunnen leiden tot een hogere zuurtegraad van de olijven.

Lees ook: Marokko kampt met ergste droogte in 30 jaar

Hij voegde eraan toe dat de landbouwers grote problemen ondervinden door het gebrek aan grondwater voor irrigatiedoeleinden. Sommige van hen beschikken over voldoende waterreserves en hebben hun oogsten kunnen handhaven, terwijl degenen die afhankelijk zijn van regenval moeilijkheden zullen ondervinden om hun productie op peil te houden.

Bladna.nl