Zoeken

Hernieuwing visserijovereenkomst EU-Marokko: een uitdaging voor Spanje

7 juli 2023 - 17:00 - Economie

©

Spanje heeft zojuist het voorzitterschap van de Europese Unie op zich genomen en zal in de komende weken een belangrijke uitdaging moeten aangaan, namelijk de vernieuwing van de visserijovereenkomst met Marokko, die op 17 juli afloopt.

De visserijovereenkomst EU-Marokko heeft 138 Europese vissersboten, waarvan 93 Spaanse, in staat gesteld een vergunning te verkrijgen om in de Marokkaanse wateren te vissen, herinnert Atalayar.

Lees ook: Einde visserijovereenkomst EU-Marokko nabij?

Als de overeenkomst niet wordt vernieuwd, kunnen Spaanse vissers uit Andalusië, de Canarische Eilanden en Galicië hun activiteiten in de Marokkaanse wateren niet langer voortzetten, wat ernstige gevolgen zou hebben voor de Spaanse visserijsector.

In 2021 heeft het Europese Hof van Justitie de visserij- en associatieovereenkomsten tussen de Europese Unie en Marokko nietig verklaard, omdat het Polisario, die de klacht indiende, niet bij deze overeenkomsten betrokken was, terwijl de meeste visserijactiviteiten plaatsvinden in de wateren van de Sahara.

Lees ook: Spanje vreest einde visserijakkoord met Marokko

De Spaanse minister van Landbouw, Luis Planas, is zich bewust van de economische en sociale gevolgen van het niet vernieuwen van de visserijovereenkomst voor Spanje. Hij probeert daarom overeenkomsten te sluiten met de belangrijkste betrokken landen. De vraag is of hem dat zal lukken voor het einde van de overeenkomst op 17 juli.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team