Zoeken

EU bevestigt einde visserijovereenkomst met Marokko

15 juli 2023 - 16:00 - Economie

©

De Europese Commissie bevestigt dat Europese, en voornamelijk Spaanse, vissersschepen zullen stoppen met vissen in Marokkaanse wateren vanaf maandag 17 juli om middernacht, de datum waarop de visserijovereenkomst tussen de EU en Marokko afloopt. Er zal steun worden verleend aan de vissers tot het einde van het jaar.

De visserijovereenkomst trad op 18 juli 2019 in werking en werd in november 2021 geannuleerd door het Europese hof na een klacht van het Polisario. De onafhankelijkheidsbeweging eist deel uit te maken van deze overeenkomst omdat de meeste visserijactiviteiten plaatsvinden in de Sahara. De Raad en de Commissie van de EU hebben beroep aangetekend tegen de annulering bij het Hof van Justitie van de Europese Unie (CJEU), dat naar verwachting begin volgend jaar uitspraak zal doen in deze zaak, aldus Europa Press.

Lees ook: Visserijovereenkomst: Spanje negeert Polisario

Maar de visserijovereenkomst loopt af op maandag 17 juli en het ontbreken van een nieuwe overeenkomst zal de opschorting van de visserijactiviteiten voor de Europese vloot in Marokkaanse wateren voor enkele maanden betekenen. Deze opschorting zal vooral Spanje treffen, dat 92 van de 138 door Marokko aan Europese schepen verleende licenties bezit. Vissers uit Andalusië, Galicië en de Canarische Eilanden zullen het zwaarst getroffen worden.

In geval van niet-verlenging van de overeenkomst zal het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV) financiële steun verlenen aan vissersboten tot het einde van het jaar.

Lees ook: Hernieuwing visserijovereenkomst EU-Marokko: een uitdaging voor Spanje

Voorlopig zijn er geen onderhandelingen tussen de EU en Marokko om de visserijovereenkomst te verlengen, ook al hebben beide partijen elkaar op 10 juli in Brussel ontmoet om "het belang van hun visserijrelaties te benadrukken". De EU gaat echter "nadenken" over de mogelijkheid van een verlenging van de visserijovereenkomst met Marokko, rekening houdend met de huidige context, de "beperkingen", economische en milieuparameters en de belangen van beide partijen, verzekeren Europese bronnen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team