Zoeken

Spanje richt zich op pesticiden in strijd tegen invasie Marokkaanse watermeloenen

27 juli 2023 - 13:00 - Wereld

©

Spaanse boeren vragen de Europese Unie om de naleving van de EU-normen voor het gebruik van pesticiden door derde landen, waaronder Marokko, te eisen. Deze oproep komt na de recente ontdekking van een partij Marokkaanse watermeloenen op de Spaanse markt, die hoge gehaltes aan methomyl bevatten, een pesticide dat in de Europese Unie niet is toegestaan.

Al jaren vragen Spaanse boeren dat de fytosanitaire normen die door de Europese Unie worden geëist, ook worden opgelegd aan producten uit derde landen, waaronder Marokko. "De Europese Unie eist een reeks fytosanitaire maatregelen van gemeenschapslandbouwers die ze niet eist van derde landen", klaagt Pepe Barea, een boer uit Benaguacil (Valencia) die de teelt van watermeloen heeft opgegeven ten gunste van citrusvruchten, aan El Debate.

Lees ook: Spaanse boer geeft watermeloenen gratis weg uit protest tegen "Marokkaanse invasie"

Spaanse boeren zijn bezorgd "over de gezondheid van de consumenten", voegt hij eraan toe, waarbij hij de Europese Unie oproept om "dezelfde voorwaarden op te leggen aan producten die van buitenaf komen". "We eisen dit al vele jaren, maar de Europese Unie vertelt ons dat ze niet streng kan zijn met deze landen omdat ze hulp nodig hebben, en dat is iets wat we niet begrijpen...", betreurt Barea.

Lees ook: Verboden pesticide ontdekt in Marokkaanse watermeloenen in Spanje

Andrés Góngora, hoofd van de vereniging van landbouw- en veeteeltorganisaties (COAG), benadrukt van zijn kant dat de recente gezondheidwaarschuwing over Marokkaanse watermeloenen hun angsten bevestigt. Naast het terugroepen van de producten, vraagt hij de Spaanse en Europese autoriteiten om een "sanctieregime" op te zetten tegen bedrijven die de markten overspoelen met "producten van zeer slechte kwaliteit".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team