Zoeken

Europa zoekt alternatief voor visserijovereenkomst met Marokko

29 maart 2023 - 12:00 - Economie

©

De visserijovereenkomst tussen de Europese Unie en Marokko loopt af op 17 juli. Daarom is de Europese Commissie op zoek naar een alternatief om de overeenkomst te verlengen, in afwachting van de uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie.

In een arrest van september 2021 oordeelde het Hof van Justitie van de Europese Unie dat de handelsovereenkomsten tussen de Europese Unie en Rabat ongeldig zijn, omdat het Polisario-front niet bij de onderhandelingen is betrokken. Dat geldt ook voor de visserijovereenkomst. Volgens de overeenkomst vindt 92% van de visserijactiviteiten plaats in de wateren van de Sahara. De Raad van de Europese Unie en Marokko zijn tegen de beslissing in beroep gegaan, waardoor de visserijovereenkomst van kracht kan blijven tot de definitieve uitspraak van het Europees Hof van Justitie (EHRM), die over enkele maanden wordt verwacht.

Lees ook: Europese Hof verklaart visserijovereenkomst Marokko-EU nietig

In totaal komt de overeenkomst ten goede aan 128 Europese schepen, waarvan 93 Spaanse. Ze kunnen tot 17 juli, wanneer de visserijovereenkomst tussen de Europese Unie en Marokko afloopt, in de Marokkaanse wateren blijven vissen. In het kader van deze overeenkomst betaalt Europa jaarlijks 50 miljoen euro aan Marokko, schrijft Público. Rabat zal na de deadline van juli geen visvergunningen meer kunnen afgeven aan EU-vaartuigen.

De Europese Commissie doet er alles aan om dit scenario te voorkomen. "De Europese justitie is duidelijk geweest: het Polisario-front moet deelnemen aan de onderhandelingen over de visserijovereenkomst tussen de Europese Unie en Marokko. De Europese Commissie onderhandelt echter achter gesloten deuren met Marokko. Wij eisen uitleg en dat het recht wordt nageleefd", hekelde het Spaanse Europarlementslid Idoia Villanueva (Podemos) die voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen hierover aan de tand voelde.

Lees ook: Marokko en EU evalueren visserijovereenkomst

"De Commissie is begonnen met verkennende werkzaamheden om zo snel mogelijk te kunnen beginnen met de onderhandelingen over een nieuw protocol, met de volledige inachtneming van het lopende proces van het Europees Hof van Justitie", verklaarde een EU-woordvoerder. De uitspraak wordt begin juli verwacht, samenvallend met de aanvang van het Spaanse EU-voorzitterschap. "Wij hopen op een gunstige uitspraak [...] Wij hebben de wettigheid van de overeenkomst altijd verdedigd", zei Luis Planas, de Spaanse minister van Landbouw en Visserij, onlangs in Brussel.

Bladna.nl