Zoeken

Franse restaurant veroordeeld voor weigeren vrouw met hoofddoek

3 december 2022 - 23:00 - Wereld

©

De rechtbank van Bayonne in Frankrijk heeft dinsdag een restauranthoudster in Hendaye veroordeeld tot een boete van 600 euro, omdat ze in mei van dit jaar een vrouw met een hoofddoek de toegang tot haar restaurant had geweigerd. Ze moet daarnaast ook nog een burgerschapscursus volgen.

De 64-jarige restaurant-eigenares is schuldig bevonden aan "discriminatie op grond van godsdienst", omdat ze op moederdag een gesluierde klant met haar zoontje de toegang weigerde tot haar restaurant. Ze stelde zeer duidelijk aan de vrouw dat zij haar hoofddoek moest afdoen alvorens het restaurant te mogen betreden.

Lees ook: Ophef om vrouw met hoofddoek op legerkalender in Frankrijk

Tijdens de hoorzitting van 15 november eiste het Openbaar Ministerie van Bayonne een boete van 600 euro tegen de restauranthoudster, omdat haar opmerkingen als "stigmatiserend" worden gekwalificeerd. De rechter veroordeelde de onderneemster tot het betalen van deze boete en een schadevergoeding van 1300 euro voor de morele schade die cliënte en haar zoontje hebben geleden. Ze zal ook een cursus burgerschap moeten volgen "om de waarden van de Republiek aan te leren".

"De kwalificatie is niet passend," zei de advocaat van de restauranthoudster. Volgens hem heeft de weigering niets met religie te maken, maar met vrouwenrechten. Hij vindt de hoofddoek een symbool van mannelijke dominantie. "Dus ze willen mijn cliënt Frans leren. Wanneer cultuur en religie met elkaar verward worden, is dit soort beslissingen het resultaat," zei hij, zonder een beroep tegen het vonnis uit te sluiten.

Lees ook: Spaanse (88) veroordeeld voor racisme tegen Marokkaanse

"Ik voelde me erg vernederd, het deed me enorm veel pijn, nu heb ik altijd angst wanneer ik naar een restaurant ga," getuigde de de klaagster tijdens het proces. "We voelden ons tweederangsburgers," voegde haar zoon daaraan toe.

Bladna.nl