Zoeken

Handelsbetrekkingen Marokko Algerije onder druk

16 januari 2024 - 18:30 - Economie

©

Algerije heeft onlangs een verbod opgelegd aan zijn economische operators om gebruik te maken van transbordement of transit via Marokkaanse havens, als reactie de "vijandige acties" van Marokko. Dit besluit roept de vraag op of dit zal leiden tot een volledige stopzetting van de handelsbetrekkingen tussen de twee buurlanden, na de eerdere verbreking van de diplomatieke banden.

Analisten wijzen op de negatieve impact die deze beslissing van de Algerijnse autoriteiten zal hebben op de prijzen en transportduur van goederen tussen Marokko en Algerije. Zij merken op dat transport via de haven van Tanger Med over het algemeen goedkoper is in vergelijking met andere havens in de Middellandse Zee. Bovendien komt deze Algerijnse maatregel bovenop de Europese regelgeving die schepen die niet aan de milieuvoorschriften voldoen verbiedt om Europese havens binnen te varen.

Lees ook: Marokko centraal in spanningen tussen Algerije en de Verenigde Arabische Emiraten

Volgens de experts zullen Algerijnse consumenten het meest getroffen worden door deze beslissing. In 2020 bedroegen de Marokkaanse exporten naar Algerije 133,8 miljoen dollar, wat 1,5% van de totale Marokkaanse exporten (27,7 miljard dollar) vertegenwoordigde. De belangrijkste Marokkaanse exportproducten naar Algerije in 2020 waren ijzer en staal (38,3 miljoen dollar), meststoffen (18,3 miljoen dollar) en kleding (16,4 miljoen dollar).

Lees ook: Algerije stopt samenwerking met Marokkaanse havens

Tegelijkertijd bereikten de Algerijnse exporten naar Marokko in dezelfde periode 433,4 miljoen dollar, wat 2% vertegenwoordigt van het totaal van de Algerijnse exporten (ongeveer 20,9 miljard dollar). De voornaamste Algerijnse exportproducten naar Marokko zijn koolwaterstoffen (368 miljoen dollar), fruit en noten (29 miljoen dollar) en organische en anorganische chemische producten (16,6 miljoen dollar).

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team