Zoeken

Loodgieter Anouar is superster in Nederland

15 december 2022 - 11:00 - Marokkanen in het buitenland

©

De energierekening van huishoudens in Nederland is sterk gestegen. Loodgieter Anouar Otmane ziet aan de reacties op zijn YouTube-kanaal dat veel mensen zich zorgen maken over die rekening.

Anouar is blij dat hij zijn volgers kan helpen. "M’n filmpje over hoe je tot 20 procent gas kan besparen door alleen maar de radiatoren goed af te stellen was meteen meer dan een half miljoen keer bekeken. Dat zegt wel iets, denk ik", zegt hij in het AD. "Of ik die super bespaartip even uit wil leggen? Heel kort: De delta T tussen aanvoer en retour moet ongeveer 20 graden zijn. Wat ik daarmee bedoel is dat de watertemperatuur van het instromende water in een radiator 20 graden hoger moet zijn dan de temperatuur van het uitstromende water. Als een radiator staat te loeien en van boven tot aan beneden toe heet is, dan werkt je cv niet optimaal."

Lees ook: Haagse loodgieter Anouar wil beroep valoriseren

Anouar legt uit dat het inregelen en afstellen van een cv-ketel cruciaal is. "Het gaat immers over techniek. Net als bij een auto. Iedereen weet dat je een nieuwe auto moet inrijden, afstellen en tunen om hem optimaal te laten presteren. Dat zou met een cv-ketel eigenlijk ook moeten gebeuren. Die wordt echter in de meeste gevallen gewoon opgehangen en klaar is kees. Waarom? Ik denk omdat afstellen tijd kost. En dus geld kost. De ketel hangt. Hij doet het, hup, op naar de volgende klant."

Geld is natuurlijk belangrijk maar volgens de loodgieter zijn andere zaken nog veel belangrijker. "M’n vrouw en kinderen, m’n gezondheid en plezier in m’n leven bijvoorbeeld." Zo liet hij 220 volt in zijn bus aanleggen voor zijn koffiezetapparaat. "Het leven is te kort voor een slecht bakkie. Ik wil werken in een goede sfeer. Daar helpt een lekkere kop koffie bij. Ze lachen me uit als ik waxinelichtjes aansteek in m’n werkplaats. Maar ik voel me beter als het ergens gezellig is. Ook in de werkplaats. Dus ik laat ze maar lachen. Ik doe m’n eigen ding", zegt Anouar.

Lees ook: Loodgieter Anouar is hit op sociale media

Het YouTube-kanaal is een manier om zijn passie over het loodgietersvak te delen en is zeker niet bedoeld als promotie. "Ik heb een goed bedrijf hier in de Haagse Schilderswijk en ik werk met fijne mensen. Maar meer dan vier man in dienst hebben, wil ik liever niet. Ik ben geen manager. Ik ben op m’n best als ik m’n vak uitoefen en daarover mag vertellen. Dus daar ga ik lekker mee door. Het wordt wel groter. Dus als dit gelezen wordt door een technische jongen, of meid, die net als ik van techniek houdt en toevallig ook kijk heeft op filmen, ik hoor graag van je!"

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team