Zoeken

Utrechtse Mo heeft ADHD, was automonteur, chefkok en had zelfs een eigen uitgeverij

15 augustus 2022 - 09:40 - Marokkanen in het buitenland

©

Mo woont nog niet zo lang in Lunetten. In de vijfde aflevering van de serie #wijzijnutrecht, van de regionale publieke omroep RTV Utrecht, vertelt hij over zichzelf en het leven in de stad.

Op de vraag om zichzelf voor te stellen antwoordt hij: "Gewoon, Mo. Ik ben de zoon van mijn vader en moeder. Een mens net als jij. Het is ons doel om onszelf als mensen voort te planten. Dat zei mijn vader altijd. Nu heb ik zelf vijf kinderen. Mijn dochter studeert op Harvard, een prestigieuze universiteit in Amerika. Dat maakt mij trots", zegt hij.

Lees ook: Steeds minder Spaans gesproken in Marokko

Hij kreeg een jaar geleden de diagnose dyslexie. "Ik heb zelf altijd moeite gehad met lezen en schrijven. Vorig jaar werd er bij mij dyslexie ontdekt. Had ik dat maar eerder geweten. Ook heb ik ADHD. Ik ben heel druk en denk veel na. Soms te veel. Maar dat maakt me tot wie ik ben. Gewoon Mo dus."

Mo is geboren in Marokko en woonde daarna in verschillende Nederlandse steden. "Twaalf jaar geleden kwam ik naar Utrecht. Alle wijken heb ik wel gezien: Ondiep, Overvecht en nu hier, in Lunetten. De mensen hier zijn... Wat is het goede woord? Interessant. Bij het winkelcentrum hangen veel mensen rond. Je kunt gewoon een praatje met ze maken. Mensen hier houden van sfeer, ze houden van het leven."

"Zoveel plekken als ik heb gewoond, zoveel banen heb ik gehad. Iedere paar jaar weer iets anders. Ik was automonteur, chefkok en heb op Schiphol gewerkt. En wist je dat ik een eigen uitgeverij heb gehad? Ging helaas niet goed. Mensen willen tegenwoordig alleen maar digitaal", vertelt Mo aan RTV Utrecht.

Lees ook: Brussels Airport-woordvoerster Ihsane deelt vakantietips

"Ik voel me nooit gediscrimineerd in Nederland. Sterker nog: dit is een land met veel vrijheid. Je kunt hier bepaalde dingen naar de politie roepen. Doe je dat in Marokko, dan krijg je klappen. Hier kan het allemaal gewoon. Soms vrees ik dat er zoveel vrijheid is dat mensen geen respect meer voor elkaar hebben. Dat komt door de mobiele telefoon. Ik heb sinds kort zo’n ding om met mijn kinderen te appen. Maar verder hoeft het niet van mij. Al dat schermstaren. We worden er egoïstisch van. Los van dat is het leven goed. Mijn leven was altijd druk en chaotisch. Nu is er rust."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team