Zoeken

Grootschalige fraude ontdekt met Marokkaanse woonhulp

26 juli 2025 - 16:20 - Marokko

©

De Marokkaanse autoriteiten hebben een omvangrijk onderzoek geopend naar vermeende fraude met bouwaanvragen. De Algemene Inspectie van de Territoriale Administratie en de Inspectie van het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Stedenbouw en Huisvesting coördineren diepgaande onderzoeken naar verdachte praktijken rondom het Marokkaanse woonhulpprogramma.

Blijkbaar hebben sommige projectontwikkelaars en particulieren misbruik gemaakt van het programma, dat een subsidie van 100.000 dirham per transactie biedt. Ze dienden talloze bouwaanvragen in voor al bestaande gebouwen, die ver voor 2023 waren opgericht, om zo onterecht subsidies te ontvangen. Hiervoor werden drie geraffineerde strategieën toegepast. De eerste was het aanvragen van een regularisatievergunning voor illegaal gebouwde constructies, waarbij opzettelijk de originele, door de gemeente goedgekeurde plannen werden verzwegen. Deze regularisatievergunning, geldig tot 11 mei 2025, verving zo de woonvergunning.

Lees ook: Tienduizenden woningen leeg in Noord-Marokko

Toen die termijn was verstreken, schakelden sommige fraudeurs over op een tweede tactiek: het aanvragen van een sloopvergunning, gevolgd door een aanvraag voor nieuwbouw. "In de praktijk werd er niets gesloopt. De eigenaar verkrijgt zo een nieuwe vergunning, wacht een paar weken, en vraagt dan een recente woonvergunning aan, die essentieel is voor de koper om de directe subsidie te kunnen claimen," onthult Al Akhbar. De derde strategie bestond eruit een reeds bebouwd perceel als onbebouwd land voor te doen, om zo een nieuwe bouwvergunning en vervolgens een woonvergunning met de datum van 2025 te verkrijgen.

Lees ook: Droom van eigen huis blijft voor veel Marokkanen onbereikbaar

Deze frauduleuze praktijken komen door het hele koninkrijk voor, met vermoedelijke medeplichtigheid van bepaalde ambtenaren binnen de stedenbouwkundige diensten van prefecturen, gemeenten en stadsagentschappen. Hoewel de wet een terreininspectie verplicht stelt voor elke vergunningsaanvraag – of het nu gaat om regularisatie, bouw of sloop- en heropbouw – blijkt dit vaak niet voldoende. Ironisch genoeg kunnen de autoriteiten met hulpmiddelen zoals luchtfoto’s en Google Maps de werkelijke staat van de percelen eenvoudig verifiëren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2025 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team