Zoeken

Dwarsboomde Marokko ambitie van Algerije?

20 juli 2022 - 17:40 - Wereld

©

Zonder het bij naam te noemen beschuldigt Algerije Marokko van "vijandig lobbyen", omdat het zijn kandidatuur voor de zetel van het Afrikaans Geneesmiddelenbureau (AAM) heeft gedwarsboomd.

Nieuwe diplomatieke nederlaag voor Algerije. Naast Algerije was ook Rwanda kandidaat voor de toekomstige zetel van het Afrikaans Geneesmiddelenbureau (AAM). Uiteindelijk heeft de Uitvoerende Raad van de Afrikaanse Unie voor het land van Paul Kagame gestemd. De stemming vond afgelopen vrijdag plaats in Lusaka, Zambia. "Er werd sterk gelobbyd tegen de kandidatuur van Algerije," vertelt een bron dicht bij de zaak aan TSA.

Lees ook: Sahara: Christopher Ross haalt opnieuw uit naar Marokko

Dit is een diplomatieke nederlaag voor Algerije, dat zich lange tijd op deze stemming had voorbereid. In mei organiseerde het land een beurs voor de farmaceutische industrie in Dakar, waar Algerijnse laboratoria "talrijke ontmoetingen hadden met hun Afrikaanse partners". Andere beurzen van dit type werden in andere Afrikaanse hoofdsteden georganiseerd. Algiers wil de Algerijnse export van geneesmiddelen uitbreiden en ook pleiten voor een Afrikaans farmaceutisch beleid.

Lees ook: Amar Belani komt met nieuwe beschuldigingen tegen Marokko

"Wij willen dat medicijnen binnen het continent gekocht kunnen worden. Wij proberen ervoor te zorgen dat wanneer de UNDP en de WHO geneesmiddelen kopen, zij dat binnen Afrika kunnen doen om een ontwikkelingsdynamiek tot stand te brengen," aldus een ambtenaar van het Algerijnse ministerie van Geneesmiddelen.
 Blijkbaar was de Uitvoerende Raad van de Afrikaanse Unie niet geheel overtuigd van dit voornemen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team