Zoeken

Vijf jaar cel voor voor kritiek op Koning Mohammed VI

4 augustus 2023 - 09:00 - Marokko

©

Een Marokkaanse internetgebruiker is tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het bekritiseren van de normalisatie van de betrekkingen met Israël op Facebook, wat volgens de autoriteiten kan worden geïnterpreteerd als kritiek op Koning Mohammed VI.

Saïd Boukioud, 48 jaar, werd veroordeeld op basis van een wet die een gevangenisstraf oplegt aan iedereen die de Marokkaanse monarchie schendt, vooral als de overtreding in het openbaar wordt begaan, wat sociale media omvat.

Lees ook: Kritiek op Koning Mohammed VI: celstraf ex-minister Mohamed Ziane bevestigd

Boukioud’s advocaat heeft beroep aangetekend tegen het vonnis, dat hij "zwaar en onbegrijpelijk" noemt. Hij benadrukte dat zijn cliënt niet de bedoeling had de Koning te beledigen en dat Boukioud de aanstootgevende berichten verwijderde en zijn Facebook-account sloot toen hij vernam dat hij in Marokko werd vervolgd. De feiten dateren van eind 2020, toen Boukioud in Qatar woonde en werkte.

Lees ook: Marokko: 2 jaar cel voor beledigen Koning Mohammed VI in Tetouan

Marokko en Israël normaliseerden hun diplomatieke betrekkingen in 2020 als onderdeel van de Abraham-akkoorden, onder auspiciën van de Verenigde Staten, en hebben sindsdien hun samenwerking op alle gebieden versterkt. Veel Marokkanen blijven echter protesteren tegen de normalisatie van de betrekkingen met de Joodse staat.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team