Zoeken

Marokkaan veroordeeld voor kritiek op Koning Mohammed VI

10 april 2024 - 22:00 - Marokko

©

In Mohammedia, nabij Casablanca, is de Marokkaanse activist Abderrahmane Zankad veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar wegens het beledigen van Koning Mohammed VI.

De veroordeling vond plaats nadat Zankad, een lid van de beweging Al Adl Wal Ihssane, kritiek had geuit op de normalisatie van de betrekkingen met Israël en de oorlog tussen Israël en de Palestijnse beweging Hamas op Facebook. Naast zijn gevangenisstraf kreeg Zankad ook een boete van 50.000 dirham opgelegd. Hij werd eveneens veroordeeld voor het verspreiden van "valse informatie" over de manier waarop de autoriteiten de aardbeving die Marokko in september 2023 trof, hadden aangepakt.

Lees ook: Marokko: 3 jaar cel voor beledigen Koning Mohammed VI

Abderrahmane Zankad, 48 jaar oud, werd op 22 maart gearresteerd. Volgens zijn advocaat, El Hassan Essoni, is hij van plan in beroep te gaan tegen de uitspraak. Tijdens de zitting verklaarde hij dat zijn kritiek niet specifiek gericht was tegen de Koning van Marokko, maar tegen de Arabische leiders in de regio rond Palestina.

Al Adl Wal Ihssane, een beweging die officieel verboden is maar getolereerd wordt en regelmatig pro-Palestijnse demonstraties organiseert sinds het begin van de oorlog in Gaza, heeft de uitspraak krachtig veroordeeld als "oneerlijk". Volgens de beweging bevestigt de veroordeling van Abderrahmane Zankad de aanwezigheid van autoritarisme en tirannie in de staat. "Deze oneerlijke beslissing wordt ten strengste veroordeeld. Het is onderdeel van een reeks oneerlijke beslissingen van tegenstanders van Al Adl Wal Ihsane, journalisten en leiders van de Rif-beweging," aldus de organisatie, verwijzend naar de protestbeweging van 2016 (Hirak) wiens leiders werden veroordeeld en gevangengezet.

Lees ook: Marokkaanse televisiezender beschuldigd van beledigen Koning Mohammed VI

Daarnaast heeft Al Adl Wal Ihssane de gerechtelijke stappen tegen andere tegenstanders van de normalisatie met Israël veroordeeld, waaronder Saïd Boukyoud, die in november tot drie jaar gevangenisstraf werd veroordeeld voor het beledigen van Koning Mohammed VI in een reeks berichten op Facebook over de normalisatie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team