Zoeken

Spanje veroordeeld tot schadevergoeding van 3 miljoen euro aan Belgische Marokkaan

11 april 2024 - 14:00 - Wereld

©

De Spaanse Hoge Raad heeft Ali Aarrass, een Belgisch-Marokkaanse man, bescherming geboden. Aarrass stelt dat hij na zijn uitlevering aan Marokko in 2010 door de Marokkaanse autoriteiten is gemarteld.

De Hoge Raad baseert zich op een oordeel van de VN-Mensenrechtencommissie uit 2014. Deze commissie oordeelde dat Aarrass een "reëel risico" liep op marteling in Marokko en dat Spanje, door hem uit te leveren, artikel 7 van het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten had geschonden.

Lees ook: Belgische Marokkaan Ali Aarrass na 12 jaar cel in Marokko terug vrij

Ali Aarrass werd in 2008 in Melilla gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen in Casablanca in 2003. Ondanks zijn protesten en de waarschuwingen van de VN-Mensenrechtencommissie werd hij in 2010 uitgeleverd aan Marokko.

In Marokko zegt Ali Aarrass te zijn gemarteld en mishandeld. Hij zou onder andere zijn verkracht, gedrogeerd en onderworpen aan elektrische schokken. De Marokkaanse autoriteiten ontkennen deze beschuldigingen.

Lees ook: België levert verplicht bijstand aan Ali Aarrass

Ali Aarrass eiste meer dan 3 miljoen euro schadevergoeding van de Spaanse staat voor de geleden schade. De Spaanse regering wees zijn claim af, waarna hij naar de Hoge Raad stapte. De Hoge Raad oordeelt nu dat Aarrass recht heeft op bescherming en schadevergoeding.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team