Zoeken

België moet van justitie in Marokko opgesloten Ali Aarass beschermen

9 februari 2014 - 15:41 - Marokko

©

De Belgische Marokkaan Ali Aarass heeft een rechtszaak tegen de Belgische Staat gewonnen. Aarass zit sinds 2012 in de gevangenis in Marokko voor terrorisme. Eerder deze week besloot het Gerecht van eerste aanleg van Brussel dat het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken Ali Aarass moest beschermen.

Ali Aarass was in december 2010 aan Marokko uitgeleverd. In Marokko zou hij het slachtoffer zijn van marteling. Dat bevestigde de VN-rapporteur tegen foltering aan het Marokkaanse ministerie van Justitie.

België zal daarom een consulaire bijstand moeten leveren aan de Belgische-Marokkaan, iets wat Aarass en zijn familie sinds zijn aanhouding in 2008 vragen.

In april 2008 was Ali Aarass, nu 51, samen met Mohammed El Bay in Melilla gearresteerd. Eind 2010 werd hij tegen het advies in van het VN-comité voor de mensenrechten aan Marokko uitgeleverd.

Marokko verdenkt hem en Mohammed El Bay ervan met het terreurnetwerk Belliraj te hebben samengewerkt. In oktober 2012 werd Ali Aarass in beroep veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf in Salé. In eerste aanleg had de rechter een celstraf van 15 jaar uitgesproken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team