Zoeken

Spanje bevestigt: Pegasus-spionage door Marokko is "complottheorie"

10 april 2024 - 10:00 - Wereld

©

De Spaanse regering ontkent de betrokkenheid van bij de Pegasus spionagesoftware-affaire. Óscar López, directeur van het kabinet van de Spaanse Premier, noemde de beschuldigingen "een hoax, laster en een complottheorie".

In reactie op een vraag van EH Bildu-parlementslid Jon Iñarritu, die Marokko (zonder het te noemen) beschuldigde van het bespioneren van premier Pedro Sánchez met Pegasus, stelde López dat "dit soort hoaxes en laster de nationale veiligheid of het algemeen belang niet schaden". "Het is duidelijk welke staat achter deze infectie zit, of op zijn minst zijn er duidelijke aanwijzingen", zei Iñarritu.

Lees ook: Abdellatif Hammouchi, "Eyes of the Kingdom", bij invloedrijkste personen in Afrika

López benadrukte dat de regering de rechterlijke macht heeft ingeschakeld zodra ze op de hoogte was van de Pegasus-spionagesoftware, meldt Europa Press. De regering heeft "transparantie" betracht in deze zaak, maar de Nationale Hoge Raad heeft de zaak uiteindelijk geseponeerd vanwege het "gebrek" aan justitiële samenwerking met Israël, aldus López.

Rafael Hernando, parlementslid van de Volkspartij (PP), noemde het hacken van de telefoon van Sánchez "zeer ernstig" en bekritiseerde de "politiek van de struisvogel" van de Spaanse regering. "Onder het mom van de nationale veiligheid zijn de burgerlijke en politieke rechten van burgers geschonden", bekritiseerde Jordi Gaseni Blanch van ERC, die vroeg om maatregelen om toekomstige spionage te voorkomen.

Lees ook: Verslag Europees Parlement verdenkt Marokko van spionage

De regering van Pedro Sánchez "heeft een einde gemaakt aan de vuile oorlog" tegen de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging, reageerde López. "Deze regering voert geen vuile oorlog tegen haar politieke rivalen, zoals anderen dat wel hebben gedaan", benadrukte hij, indirect verwijzend naar de PP.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team