Zoeken

Algerije concurreert Marokko met gaspijpleiding met Nigeria

30 maart 2022 - 09:40 - Wereld

©

Algerije, Nigeria en Niger hebben een overeenkomst ondertekend over de aanleg van een trans-Sahara gaspijpleiding voor de levering van gas aan Europa. Het project dreigt de inspanningen van Marokko, dat al jaren werkt aan de aanleg van een gaspijpleiding met Nigeria, teniet te doen.

De aanleg van de trans-Sahara gaspijpleiding kan het Marokkaans-Nigeriaanse gaspijpleidingproject in gevaar brengen. Daarover werd in december 2016 een akkoord goedgekeurd tijdens een bezoek van Koning Mohammed VI aan Nigeria, en werd er twee jaar later in Rabat een overeenkomst ondertekend, meldt El Español. Sinds de sluiting van de Maghreb-Europa Gaspijpleiding door Algerije heeft Marokko in een zoektocht naar alternatieven, de onderhandelingen over de start van het project bespoedigd. In december werd een virtuele vergadering gehouden om na te gaan of de studies konden worden uitgevoerd met financiering van de Islamitische Ontwikkelingsbank (IDB). Het project zal naar verwachting 20 miljard euro kosten voor 5600 kilometer gaspijpleiding en zal 25 jaar in beslag nemen.

Lees ook: Algerije wil concurreren met Nigeria-Marokko gaspijpleiding

De Trans-Sahara of Trans-Afrikaanse gaspijpleiding, ook bekend onder de naam NIGAL, is een Nigeriaans overheidsproject dat dateert uit de jaren 1970. Het werd in 2002 geactualiseerd met de ondertekening van een memorandum van overeenstemming tussen de Nigerian National Petroleum Corporation (NNPC) en de Algerijnse nationale olie- en gasmaatschappij Sonatrach. Algerije voerde in 2009 en 2014 technische studies uit met financiering van internationale banken.

In februari jongstleden, te midden van de energiecrisis in Europa, ondertekenden de ministers van Energie van Algerije, Nigeria en Niger, een contract voor de aanleg van de pijpleiding in de marge van de 3e editie van het Mijnbouw- en petroleumforum van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOMOF 2022). "Onze wens is om gas via Algerije naar Europa te transporteren", zei de Nigeriaanse minister Timipre Sylva tijdens zijn recente bezoek aan de Verenigde Staten om het project te bepleiten en financiering te zoeken.

Lees ook: Stap verder in gaspijpleidingsproject Nigeria-Marokko

De Trans-Afrikaanse pijpleiding zal de Nigeriaanse stad Warri verbinden met Hassi R’Mel in Algerije, waarbij de rivier de Niger wordt overgestoken over een afstand van 4138 km. De infrastructuur zal 30 miljard kubieke meter aardgas per jaar van Afrika naar de Europese markten kunnen vervoeren. Zowel het Russische Gazprom als gasbedrijven uit India, Frankrijk, Duitsland en Italië hebben reeds belangstelling getoond voor het project van 13 miljard dollar. De belangrijkste overeenkomsten zullen worden ondertekend tijdens de African Energy Week in Kaapstad, Zuid-Afrika, in oktober 2022.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team