Zoeken

Marokko-Nigeria: aanleg pijpleiding ligt op schema

7 augustus 2021 - 10:40 - Economie

©

De in 2016 aangekondigde gaspijpleiding tussen Nigeria en Marokko wordt de langste in Afrika en moet Marokko en Spanje gaan bedienen. Het project vordert ondanks alle obstakels en zal zo spoedig mogelijk worden opgeleverd, overeenkomstig de wensen van Koning Mohammed VI en de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari.

Nigeria, dat met meer dan 600.000 miljard kubieke voet tot de tien grootste gasproducerende landen ter wereld behoort, heeft de eerste fase van het grote pijpleiding project gericht op trans-Saharaanse en Europese markten.

Lees ook: Koning Mohammed VI belt met Nigeriaanse president over gaspijpleiding

In een verklaring aan The East African, bevestigde de Nigeriaanse minister van Staat voor Petroleumvoorraden van Nigeria, Timipre Sylva, dat de eerste steen voor het ambitieuze project is gelegd en dat Nigeria aardgas via elf West-Afrikaanse landen naar Marokko hoopt te vervoeren. "Zo kunnen we, van zodra we in Marokko zijn, aansluiten op hun pijpleidingsysteem en ons gas via die pijpleidingen rechtstreeks naar Europa vervoeren," vervolgde Sylva, eraan toevoegend dat "president Muhammadu Buhari en de Koning van Marokko zich enorm inzetten voor het project en we geloven dat we het tot een goed einde zullen brengen".

De minister maakte ook bekend dat president Buhari wil dat het project een succes wordt, ondanks de knelpunten die te maken hebben met de kosten van de aanleg van de gaspijpleiding. "Wij hebben de natie beloofd dat wij de kritieke gasinfrastructuur zullen uitbreiden om het gebruik van gas op de binnenlandse markt te bevorderen", zei hij bij de openingsceremonie van de AKK-pijpleiding (Ajaokuta-Kaduna-Kano).

Lees ook: Meerdere landen geïnteresseerd in gaspijpleiding Marokko-Nigeria

Het project, dat naar verwachting 20 tot 25 miljard dollar zal kosten, is één van de meest ambitieuze energieprojecten van Afrika. In 2019 is een haalbaarheidsstudie uitgevoerd waarin een gefaseerde aanleg over 25 jaar wordt voorgesteld. Maar het project kampt met financieringsproblemen en volgens de media zou China, die het project zou financieren, aarzelen over zijn toezegging.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team