Zoeken

Franse minister Rachida Dati steunt Marokko in cultureel geschil met Algerije

24 mei 2024 - 11:00 - Cultuur

©

De spanningen tussen Marokko en Algerije over de oorsprong van het kaftan en de zellige blijven toenemen. In deze context heeft Rachida Dati, de Franse minister van Cultuur, haar steun uitgesproken voor Marokko. Ze benadrukt het belang van de promotie, erkenning en bescherming van het Marokkaanse erfgoed en vakmanschap.

"Marokko heeft zich altijd aangepast aan de tijd, er is veel bloei, veel creatie, veel creativiteit", verklaarde Rachida Dati afgelopen zaterdag tijdens haar bezoek aan het Marokkaanse paviljoen op het Filmfestival van Cannes. Tijdens haar ontmoeting met haar Marokkaanse ambtgenoot Mohamed Mehdi Bensaid, waarbij ze een samenwerkingsakkoord ondertekenden voor filmproductie, benadrukte de bewindsvrouw haar persoonlijke band met Marokkaans vakmanschap. Ze vertelde dat ze afkomstig is uit een Marokkaanse familie "die niet kan lezen of schrijven, maar wel creatief is", en voegde eraan toe dat haar nichten uitblinken in Marokkaanse borduurkunst.

Lees ook: Kaftan: Marokko klaagt Algerije aan bij UNESCO

Rachida Dati, van zowel Marokkaanse als Algerijnse afkomst, verklaarde dat Marokkaanse borduurkunst "immaterieel erfgoed" is en dat ze zich samen met haar Marokkaanse collega inzet voor de erkenning van dit erfgoed. Ze benadrukte het belang van de ambacht, het vakmanschap, de kleding, de kaftan, de borduurkunst en de zellige, en hoe deze zowel voor Marokko als voor Frankrijk van belang zijn. "We moeten dit erfgoed erkennen en beschermen", betoogde ze.

Lees ook: Erfgoed: Marokko beschermt zich tegen Algerije

De spanningen tussen Rabat en Algiers escaleerden in de afgelopen weken nadat Algerije een dossier indiende bij de UNESCO voor de erkenning van traditionele Algerijnse kleding, waaronder de Marokkaanse kaftan. In reactie hierop diende het Marokkaanse ministerie van Jeugd, Cultuur en Communicatie een klacht in bij dezelfde organisatie, waarin het de verwijdering van de afbeelding van de Marokkaanse kaftan uit het Algerijnse dossier eist.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team