Zoeken

Unesco-erkening zellige: Marokko en Algerije in conflict

21 april 2024 - 15:00 - Cultuur

©

Algerije heeft officieel een dossier ingediend bij UNESCO om de zellige, een traditionele mozaïekkunst, te laten erkennen als immaterieel erfgoed. Deze stap zou de spanningen tussen Algerije en Marokko kunnen doen oplaaien. Beide landen botsen al geruime tijd over de oorsprong van de zellige.

De Algerijnse minister van Cultuur, Soraya Mouloudji, kondigde de indiening van het dossier donderdag aan. "Dit is een belangrijke stap voor de erkenning van de rijke culturele erfenis van Algerije," aldus de minister. "De zellige is een uniek kunstwerk dat al eeuwenlang door Algerijnse ambachtslieden wordt beoefend."

Lees ook: Algerije beschuldigd van ’stelen’ Marokkaanse zellige (foto’s)

Marokko betwist echter met klem de Algerijnse aanspraken op de zellige. Het koninkrijk stelt dat de zellige al sinds de middeleeuwen in Marokko wordt gemaakt en een onlosmakelijk onderdeel is van de Marokkaanse identiteit. In 2022 nam Marokko zelfs juridische stappen tegen Adidas toen de Duitse sportkledingfabrikant zellige-achtige patronen gebruikte in het ontwerp van het shirt van het Algerijnse voetbalelftal.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team