4 november 2024 - 08:00 - Economie
De Franse rederij CMA CGM, een van de grootste containervervoerders ter wereld, overweegt een deel van haar activiteiten te verplaatsen naar Marokko.
Aanleiding is een nieuwe belasting die de Franse overheid wil invoeren voor grote scheepvaartbedrijven. Deze "bijzondere bijdrage" zou CMA CGM jaarlijks honderden miljoenen euro’s gaan kosten.
Lees ook: Franse groep gaat Nador West Med uitbaten
De Franse regering wil met deze belastingmaatregel bedrijven die tijdens de coronapandemie grote winsten hebben gemaakt laten meebetalen aan het dichten van het begrotingstekort. CMA CGM is het enige Franse bedrijf dat aan de criteria voldoet en vreest dat de belasting na 2026 zal worden verlengd. De rederij noemt de maatregel oneerlijk en maakt zich zorgen over de gevolgen voor haar concurrentiepositie.
CMA CGM heeft al sterke banden met Marokko. Recent sloot het bedrijf een joint venture met Marsa Maroc, de Marokkaanse havenbeheerder, voor de ontwikkeling van een containerterminal in de haven Nador West Med. CMA CGM is al sinds 1983 actief in Marokko en heeft er 1800 mensen in dienst. De schepen van CMA CGM doen alle belangrijke Marokkaanse havens aan.
Lees ook: CMA CGM verhoogt prijs voor vervoer naar Marokko
De groep, opgericht in 1978, is de derde grootste containervervoerder ter wereld. CMA CGM heeft meer dan 29.000 werknemers en een vloot van bijna 540 schepen. Als de belastingdruk in Frankrijk te hoog wordt, kan het aantrekkelijk zijn voor CMA CGM om een deel van haar activiteiten naar Marokko te verplaatsen.
Marokkaanse slavenhandel opgerold in Frankrijk
Agadir breidt busnetwerk uit en vergeet niemand
Casablanca verliest strijd tegen paardenkarren
Duitsland wil werknemers uit Marokko aantrekken
Belgische groep opent hightech serre in Agadir
Algerijnse leider gearresteerd na uitspraken over Marokkaanse Sahara
Belgische groep opent hightech serre in Agadir
Koffieprijzen uit het dak in Marokko
China bevestigt opening gigafabriek in Marokko
Textielbedrijven ontvluchten Portugal voor Marokko
Bank Al-Maghrib: "Marokkaanse dirham sterker"
Marokko: olijfolieprijzen voor 2025
Marokkaanse groei zet Spanje onder druk
Marokko leent opnieuw geld voor Nador West Med